ISKANJE

Olbia

Olbia je precej velik kraj z veliko zanimivostmi. Je tudi industrijsko mesto, ki pa hkrati ohranja svojo dolgo zgodovino povezano z arheologijo in številnimi najdbami. Nudi možnost plavanja v kristalno čistih vodah, ljubiteljem kulture pa zgodovinsko obarvano središče. Eden izmed glavnih simbolov mesta je cerkev Sv. Semplicia, najverjetneje najstarejša zgradba v mestu. Prav zaradi teh stavb je Olbia veliko več kot le prehodno mesto do čudovite Coste Smeralde.

Druge znamenitosti mesta, ki so vredne obiska so cerkev San Paolo, na bližnjem podeželju še številne druge cerkve, med njimi tudi modernejše. Mednje spada na primer cerkev SacraFamiglia. Priporočamo tudi ogled čudovitih arhitekturnih stavb, kot na primer PalazzoColonna, Palazzocomunale in gledališče TeatroMichelucci. V bližini se nahajata tudi dva gradova, in sicer CastellodiPedres in CastelloSaPaulazza.
Ljubitelji narave si lahko ogledate naravni park ParcoFaustoNoce, največji urbani park na Sardiniji. Na ulici CorsoUmberto I si lahko privoščite nakupovanje v trgovinah različnih blagovnih znamk in na stojnicah, kjer ponujajo tudi razne izdelke domače obrti. 

Mesto Olbia


La Costa Smeralda

La Costa Smeralda je pretežno novo območje na severnem delu Sardinije, katerega so umetno ustvarili pred približno 40 leti, da bi spodbudili turistični razvoj. Neokrnjeno naravo so spreobrnili v čudovit luksuzen resort, kamor danes zahajajo tako italijanske, kakor tudi svetovno znane osebnosti. Najbolj prestižen kraj na tem območju je Porto Cervo in prav tukaj se nahaja vsi, ki kaj veljajo, medtem ko je Porto Rotondo prav tako čudovito letovišče, namenjeno predvsem družinam. Zraven famoznega glamurja, jaht in modnih oblek, pa lahko ta delček Sardinije ponudi tudi neokrnjeno lepoto narave, vse od čudovitih plaž s turkizno vodo pa do notranjosti, kjer se prav tako skrivajo ruševine starodavne zemlje Nuraghi. 

Plaža La Costa Smeralda

Dostop: avtobusna postaja AeroportoOlbia od koder se nato odpravite do posameznih plaž ali/ali mest.


Magdalensko otočje (MaddalenaArchipelago)

La Maddalena je ime glavnega otoka Magdalenskega otočja, ki leži zraven glamurozne La Costa Smeralde na severnem delu otoka. Otočje sestoji iz več kot 60 otočkov, ki so v zgodovini veljali za pomembno vojaško bazo. Danes boste na njih našli čudovite plaže s kristalno čisto vodo, turistične objekte in ponudbo ter neokrnjeno naravo.

Sardinija, Mageldansko otočje

Dostop: z avtobusom morate prispeti do mesta Palau od koder redno vozijo trajekti naravnost do otočja.


Alghero

Mestece, nekoč v lasti rok Kataloncev, ki ga še danes nekateri imenujejo Barcellonetta, se skriva med sedmimi obrambnimi stolpi, na eni strani obdan z morjem ter na drugi z nasadi oljk in vinskih trt. Strnjene ulice in naseljene kamnite stavbe, stare več kakor 800 let, bližina morja ter domačnost ljudi, dajeta občutek prave mešanice špansko italijanske kulture. Imena ulic boste zaradi pestre skupne zgodovine našli tako v španščini, kakor tudi v italijanščini. Najbolje si boste mesto lahko ogledali kar peš, ko se boste sprehodili čez staro mestno jedro mimo obrambnih zidov, pa vse do razgledne točke, kjer vam bo pogled segel celo do klifov Capo Caccia. Glavne znamenitosti mesta, ki si jih lahko privoščite kar med popoldanskim sprehodom, so Katedrala Santa Marie, ki je nastala v 16. stoletju, Torredi Porta Terra, prvi stolp mesta, ki je nekoč gradil glavna mestna vrata in Piazza Civica, glavni srednjeveški trg.Algheroprav tako leži tik ob morskem obalnem pasu, zato si boste lahko po vročem ter napornem mestnem pohajkovanju brez skrbi privoščili kopanje na čudoviti peščeni mestni plaži.

Mesto Alghero, Sardinija


Vas Nuraghe Palmavera

Vas je le slaba dva kilometra oddaljena od Lazzaretta in plaže Le Bombarde. Nuraghi so številni stolpi, ki se nahajajo po celotnem otoku, vendar njihov izvor še danes ni znan. Nekateri menijo, da naj bi nastali zaradi verovanja, drugi da naj bi bili to templji namenjeni bogovom, spet tretji, da naj bi šlo za obrambne zidove. Skrivnostnost teh ruševin letno na ta območja pripelje veliko število obiskovalcev. Zardi svojega videza ter odmaknjenosti, se ne boste mogli načuditi čudesom skrivnostne starodavne civilizacije.

Vstopnina: 3€

Dostop: avtobusna postaja Bivio Bombarde (bus linija 9320/9321)


Nekropola Anghelu Ruju

Nekropola Anghelu Ruju je najpomembnejša in največja historična zgradba na severnem delu otoka. Leži na podeželju mesta Alghero, le 9 kilometrov od morja. To zgodovinsko mesto obsega kar 38 različnih v kamen vklesanih grobnic. Grobišča in stene so dekorirana s simboli bika in rogov, na stenah pa je ponekod videti ostanke rdeče barve ter lažna vrata, ki so v tistih časih predstavljala vhod v drugo življenje.

Nekropola Anghelu Ruju

Vstopnina: 3€

Dostop: avtobusna postaja Acropolidi Anghelu Ruju


Jame Neptune (NeptuneCaves/GrottadiNettuno)

Stalaktite in stalagmite, ki rastejo tudi v jamah Sardinije, boste našli v čudovitem podzemnem morskem svetu. Skoraj 4 kilometre dolge jame, do katerih se spustite po kar 654 stopnicah, navdušujejo tako prebivalce otoka, kakor tudi njegove obiskovalce. V kolikor pa ste navdušeni tudi nad živalskimi vrstami, pa se lahko z ladjo odpravite na iskanje ter ogledovanje delfinov.

Sardinijske jame Neptune

Vstopnina: 15 €, za otroke do 12 let 7 €

Odpiralni čas: od 10.00 do 18.00 ure (jama je lahko občasno iz varnostnih razlogov zaprta)

Dostop: avtobusna postaja Capo Caccia


Capo Caccia

Capo Caccia so skupina veličastnih klifov situiranih le nekaj kilometrov iz mesta Alghero. Karakteristični klifi, ki segajo tudi do 300 metrov visoko in se zaključujejo v unikatnem naravnem trikotniku, nudijo čudovit razgled. Za tiste bolj športno pogumne pa je na voljo aktivno plezanje nad gladino morja. Zunanja podoba, pa ni vse kar ponuja znamenitost. Znotraj klifov je namreč lahko najti prave labirinte podzemnih jam, od katerih pa je turistom najbolj znana zgoraj omenjena jama Neptune.

Cappo Caccia

Dostop: avtobusna postaja Capo Caccia

Preverjamo razpoložljivost. Prosimo počakajte.