ISKANJE

Kos je eden najlepših in najbolj sončnih otokov Egejskega morja. Leži blizu maloazijske obale in je tretji po velikosti med Dodekaneškimi otoki, takoj za Rodosom in Karpatosom. Glavno in največje mesto na otoku je Kos. Na njem živi okrog 30.000 tisoč prebivalcev, povečini Grkov.

V starem veku je bil znan kot »plavajoči vrt Egejskega morja«. Rodoviten otok, obkrožen s krasnimi plažami, ki se ob obali navidezno razprostirajo v neskončnost. Predvsem okrog vretenčastega glavnega mesta Kosa in na severni obali, najdejo turisti široke peščene plaže z odličnimi vodnimi športi in ponudbo za prosti čas. Zahodni polotok znan kot »butec« vrvi od množice surferjev in jadralcev z dobrimi pogoji jadranja v zalivu Kefalosa.
Peščene plaže in kristalno čisto morje, prijetna klima, pa tudi bogastvo kulturnih spomenikov privabljajo množice turistov - Kos je na četrtem mestu po številu obiskovalcev med grškimi otoki. Otok, na katerem se je rodil Hipokrat, je idealen za sprehode, kolesarjenje in vodne športe, hkrati pa lahko služi kot izhodišče za izlet v Turčijo.

Karta Kosa

Kos, Grčija

Ugodna ponudba počitnic na Kosu

Plavajoč vrt Egejskega morja


Kako po Kosu?

Ceste na otoku so razmeroma dobre med večjimi kraji, glavna cesta pa poteka od mesta Kos do letališče in nato do Kefalosa in je tudi edina prometna cesta na Kosu. Na otoku sta tudi 2 turistična vlaka, eden v mestu Kos, drugi pa povezuje mesti Kos in Asklepieion (cena povratnega prevoza 5 €). Zraven avtobusov in najetih vozil, lahko za prevoze po otoku uporabite tudi taxi, ki ima fiksne cene. Priporočljivo je, da se s taxistom ob vstopu v avtomobil dogovorite glede končne cene, nekoliko se lahko tudi pogajate.

Kako iz letališča do hotela Sunny View?

Iz letališča do kraja Kardamena lahko prispete z avtobusom. Ob pristanku, 15.9.2014, odpelje avtobus iz letališča ob 13.35. V Kardameni nato prestopite na drug avtobus, ki vas odpelje do hotela Sunny View. Na kateri avtobus morate prestopiti, vprašajte voznika, ki vam bo z veseljem pomagal. Namreč avtobusi niso označeni s številkami, zato je najbolje, da vprašate kar voznika. Tako so nam svetovali tudi v hotelu. Nato se peljete 3 postaje od hotela. V Kardameni lahko uporabite tudi taksi. Cena taksija znaša c.c.a. 5 € do hotela Sunny View.
Ob povratku 22.9.2014 odpelje avtobus do letališča iz Kardamene ob 9.50 ali 11.15.

Javni prevoz - avtobus

Na otoku sta 2 avtobusna prevoznika, DAES avtobusi vozijo po mestu Kos, medtem ko medkrajeven prevoze opravlja podjetje KTEL. Prevozi niso ravno pogosti, nekajkrat dnevno se lahko zapeljete do različnih plaž in mest otoka, so pa zato relativno ugodni. Vozovnico je potrebno kupiti pri vozniku, cene enosmernih prevozov pa se gibljejo med 2 in 4,4 €.

Najem vozila

V primeru, da si želite z najetim avtomobilom ogledati otok, je najbolje, da si ga najamete že doma, preko spleta, saj boste tako dobili najboljšo ceno. V primeru, da bi potrebovali pomoč pri najemu, se lahko obrnete na nas. Cena najema skuterja vas bo na sami destinaciji stala med 25 in 30 €/dan, medtem ko si lahko najamete avtomobil že za c.c.a. 45 €/dan.


Kulinarika

Na Kosu boste lahko uživali v unikatnih gastronomskih okusih, ki so pod vplivom grške mediteranske kuhinje. Ta bazira na mesu, ribah, zelenjavi, olivnem olju ter testeninah, ki so pripravljeni po tradicionalnih lokalnih receptih. Meniji v restavracijah vključujejo veliko raznolikost jedi z mesom, zelenjavo, siri ter seveda morskimi specialitetami, kot so različne vrste rib, raki, hobotnice in jastogi. Seveda ne manjka niti veliko sladic, predvsem so te iz medu in velikokrat vsebujejo vino.

Regionalne jedi in specialitete

V vseh lokalnih restavracijah vam bomo postregli s tipičnimi grški jedmi, kot so musaka, ocvrti kalamari, gyros, nadevani paradižniki, šopska oz. xoriatiki solata Med najbolj tipične jedi otoka pa spadajo:

  • Sira kokkino tiri - (sir z rdečim vinom) in sir galomyzithra
  • Varvara - pšenični kolač z medom, sladkorjem, različnimi oreščki, rozinami, grenivko, cimetom ter nekaj začimbami
  • Katimeria - ocvrta sirna pita, ki je postrežena z medom in cimetom


Nočno življenje

Bogato in živahno, nočno življenje na Kosu je v koraku z močnim turističnim profilom otoka, z navidezno neskončno izbiro vrste zabave za vsa razpoloženja in trenutke. Veliko je tradicionalnih "konob", ob bokufinih restavracij, več deset trendovskih kavarn, barov in velikih klubih, predvsem v mestu Kos in v letovišču Kardamena, ponujajo nekaj za vsakogar, od grške mednarodne glasbe in plesa do zgodnjih jutranjih ur. In za tiste, ki hrepenijo po mirnejši, bolj sproščujoči zabavi, je na voljo veliko manjših in udobnih barov ter idiličnih obmorskih kavarn, ki omogočajo popoln pobeg.

Nočno življenje Kosa

Preverjamo razpoložljivost. Prosimo počakajte.