ISKANJE

Mesto Kos

Prestolnici otoka t. i. Chora ali Kos dajeta poseben čar pristanišče in obalna promenada s številnimi tavernami, kavarnami, trgovinicami in prodajalnami spominkov. Mesto nima »starega« dela s kamnitimi hišami, saj je bilo leta 1933 po silovitem potresu skoraj povsem uničeno. Kljub temu, da so si ga dolgo časa izmenjevala različna ljudstva, predvsem je dolgo tukaj vladalo otomansko cesarstvo, je ostal grški. Stavbe iz časa turške nadvlade niso bile porušene, imajo le drug namen. Viteški grad z zanimivo izrezljanimi žlebovi iz 16. stoletja je kot trdnjava pomagal pri obrambi pred Otomani za časa vitezov iz Rodosa.

Mesto Kos

Veliko je antičnih ruševin iz rimskega in helenističnega obdobja. Med ruševinami so tudi rimske toplice, del nekdanje ceste in gledališč. Veliko je pravoslavnih cerkva, npr. cerkev Agie Paraskevi z zbirko helenističnih in rimskih izkopanin, vključno z marmornatim kipom Hipokrata, cerkev Ipapandi, ki jo je zgradil Christodonolos in stoji na ostankih bizantinske trdnjave, ter druge manjše. Mesto je tudi znano po Hipokratovem drevesu vrste platane, ki je staro več kot 600 let in naj bi bila potomka drevesa iz Hipokratovih časov. Mogočno drevo ima 12 metrov obsega.
Za nakupovanje ali le potešitev radovednosti je zanimiva pokrita mestna tržnica, kjer lahko kupite tudi slavno solato, katera uspeva na otoku.
Samo mesto Kos je znano tudi po pestrem nočnem življenju. Posebej znan je tako imenovani »bar street«, (Nafklirou) kjer se nahaja polno barov, klubov ter diskotek. Priložnosti za zabavo je tako, več kot dovolj.

Kos, Grčija

Ugodna ponudba počitnic na Kosu

Plavajoč vrt Egejskega morja


Gorata notranjost otoka

Najvišji vrh meri le 800 m, čemur domačini pravijo že »gora«. Pot po notranjosti ponuja številne lepe razglede. V vasicah lahko kupitetradicionalne grške spominke, začimbe, čaje, med, janeževo žganje. Z živobarvnimi tavernami, lončki rož, spominki in čudovitim razgledom, je pravi raj za ljubitelje fotografije vasica Zia. Zia se skriva med bujnimi zelenimi gozdovi, od koder teče velika voda in zato velja, kot magnet za številne obiskovalce. Njena idilična lokacija na pobočju gore Dikeos ponuja nekaj osupljiv razgledov na celoten otok Kos, še posebej pa je od tu lepo opazovati sončni zahod.

Gorata notranjost

Poleg najbolj obiskane vasice lahko obiščete še vasice, ki so veliko manj obljudene s turisti. Sredi rodovitnih polj leži vasica Pyli, znana po tipičnih grških hišah z belimi pročelji in modro pobarvanimi strehami. Naslednjo vasico Antimahio sestavlja gruča prav tako belih hiš. Znana je po edinem delujočem mlinu na veter na otoku in v muzej preurejeni tipični grški hiši.


Letovišče Kardamena

Kardamena, nekoč mirna ribiška vasica, danes slovi kot največje letovišče na otoku s številnimi hoteli, tavernami, barčki, trgovinami in obilico možnosti za aktivno preživljanje počitnic. Čez dan se lahko odpravite na potepanje po trgovinicah, si vmes privoščite grško kavo, odkrivate lokalne znamenitosti, večer pa nadaljujete v številnih nočnih lokalih in diskotekah, ki jih v tem delu otoka vsekakor ne manjka. Ima čudovito in dolgo peščeno plažo, kjer boste našli vso potrebno infrastrukturo – od ležalnikov in senčnikov do različnih vodnih športov.


Otok Kastri

Majhen in prikupen otok se nahaja ob plaži v mestu Kefalos. Do njega lahko dostopate s čolnom ali do njega kar priplavate. Na drugi strani otoka se nahaja bazilika Sv. Štefana.

Otok Kastri


Asklepieion

Asklepieion je starodavni medicinski center, ki se nahaja 4 km od mesta Kos na jugovzhodu mesta Kos, izven naselja Platani. Njegovi začetki segajo v prvo polovico 3. stoletja pred našim štetjem in je bil zgrajena v čast bogu zdravja in medicine, Asklepiosu, in sicer po smrti slavnega starogrškega zdravnika Hipokrata. Značilen simbol te ustanove je bila kača. Zdravniki v bolnišnici oz. medicinskem centru so bili tudi duhovniki in svetišče je bilo na voljo za vsakogar, ki je želel moliti.

Preverjamo razpoložljivost. Prosimo počakajte.