ISKANJE

Otok bogat z grško mitologijo, minojsko ter rimsko kulturo, s kristalno modro turkizno vodo ter čudovitimi rajskimi plažami je pravi raj za obiskovalca. Okusno začinjena in sveža hrana, odprta grška kultura, bogata zgodovina združena s sodobnimi hotelskimi kompleksi, restavracijami ter ponudniki vodnih športov, obiskovalcu nudijo popoln paket za odlično preživet dopust ob morju in soncu ter dobri slastni tradicionalni hrani.

Otok je razdeljen za štiri province od desne proti levi: Chania, Rethimno, Heraklion ter Lassithi. Vsaka izmed njih je nekaj posebnega ter nudi svoj izbor zgodovine, aktivnosti, plaž ter čarobnega dotika grške tradicije.

Karta Krete


Kako po Kreti?

Kako od letališča do hotela?

Rezervirali ste povratni shuttle prevoz. Točna navodila glede prevoza boste prejeli 7 dni pred odhodom, skupaj s preostalimi potovalnimi dokumenti. Na letališču boste morali le poiskati vašega prevoznika, mu predati voucher, on pa vam bo nato uredil prevoz do izbranega hotela.

Javni mestni in obmestni prevoz

Najlažje se boste po otoku premikali z avtobusnim prevoznikom KTEL, ki vozi do glavnih štirih mest na Kreti - Chania, Rethymnon, Heraklion in Agios Nikolaos. Prav tako pa vas bodo zapeljali do vseh okoliških vasi ter glavnih znamenitosti.Glavni postaji se nahajata v mestu Chania (Hania) in Herakilon, kjer boste lahko dostopali do večje mreže avtobusnih povezav. Večino linij začne obratovati ob približno 5.00 uri zjutraj ter zaključi ob 21.00 uri, zato priporočamo da ste ob nočnih podvigih pozorni na vozne rede. Karto lahko kupite kar na avtobusu, cene pa so odvisne od dolžine potovanja in se gibljejo med 1,60€ ter do 10€ za daljše prevoze.

Najem vozila

V kolikor bi želeli na svojih počitnicah malce več svobode, se lahko odločite za najem avtomobila po vašem okusu. Najbolje, da za nasvet povprašate kar v vašem hotelu, lahko pa si lokalno poslovalnico poiščete tudi sami v vasi Kolymbari ali mestu Chania. Tukaj svetujemo previdnost ter priporočamo, da si ogledate več različnih poslovalnic, saj se cene najema lahko precej razlikujejo. V nizki sezoni (od 1. maja do 30. junija) se cene najema za sedem dni gibljejo med 80 € pa do 140 € za avto srednje kategorije. V visoki sezoni (od 27. julija do 23. avgusta) pa cene lahko segajo tudi do 300 €. V kolikor ste vešči vožnje z motorjem, se lahko odločite tudi za ta najem. Cene najema pa se gibljejo od 35 € pa vse do 100 € za dvodnevni najem v nizki sezoni. V visoki sezoni pa cene narastejo za okvirno 10 do 20 €. Vožnja po Grčiji je dokaj podobna naši in tudi prometni znaki so tako v grškem, kot tudi angleškem jeziku. Večja mesta so povezana z avtocesto, do manjših vasi pa se lahko pripeljete po lokalni cesti. Parkirate lahko po večini mestnih ulic, vendar je parkirišče, zaradi gostega prometa, včasih malce težje najti. Na nekaterih mestih pa je dobro biti pozoren tudi na plačljivo cono, katero poravnate tako, da v bližnjem kiosku (periptero) kupite modro parkirno kartico oziroma parkirni listek.


Okusi Grčije

Kreta je kljub svoji majhnosti kulinarično precej raznolik otok, zato ne bodite presenečeni, ko boste na različnih delih otoka srečali različno tradicionalno kuho. Povsod boste našli domače zelene ali črne slankaste olive, sočen paradižnik ter številen kozji ali kravji sir. Grška hrana je bogata z nam znanimi začimbami, ki popestrijo vsako še tako preprosto jed. Za zajtrk si domačini večkrat privoščijo zdrav grški jogurt posut z oreščki ter medom, kar je danes svetovno znana jed, vredna da jo poskusimo.

Hrana Grčije

Če uživate ob kulinariki ter poizkušanju novih jedi, potem iz svojega jedilnika nikakor ne smete izpustiti dakos-a, tradicionalnega posušenega ter večkrat pečenega kruha, pokapljanega z oljčno kapljico ter vodo, nasekljanimi svežimi paradižniki, olivnim oljem, sirom ter origanom. Za glavno jed si privoščite pravo sredozemsko ribo ali lignje ter se pocarkljajte še s sladico Bugasta (testo napolnjeno s skuto ali smetano ter posuto s sladkornim prahom) ali Loukoumades (majhni krofi ocvrti v oljčnem olju preliti z medom ter posuti s cimetom ter zmletimi oreščki).

Grška Kulinarika

Preverjamo razpoložljivost. Prosimo počakajte.