ISKANJE

Knossos

Palača Knossos skupaj z okolico je lociran približno 20 minut od modernega pristaniškega mesta Iraklio. Obstajajo dokazi, da naj bi bilo mesto naseljeno že 6000 let pr.n.št v času neolitika. Za tem je minojska kultura na ruševinah dogradila svojo prestolnico, oziroma prvo Minojsko palačo (1900 pr.n.št). Leta 1700 pr.n.št so palačo uničili ter na njej dogradili novo. Območje, kjer se palača nahaja, zajema 22.000 kvadratnih metrov ter je zgrajeno po natančno določenem interaktivnem planu, od koder izhajajo tudi razburljive grške legende, kot je mit o Labirintu z Minotavrom.

Knossos

Vstopnina odrasli 15 €, študentje in otroci do 18. leta imajo vstop prost

Odpiralni čas: vsak dan med 8. in 17.00 uro. Zaprto na velikonočno nedeljo, 1. maj, 25. in 26. december

Dostop: najbolje bo, da se zapeljete do mesta Heraklion (Iraklio) ter se tam z avtobusom št. 2 z končno destinacijo Knossos zapeljete do palače.


Nacionalni park - Samaria Gorge

Za vse tiste popotnike, ki radi pohajkujete po naravi ter zraven morja obožujete tud gore, je Samaria nacionalni park idilično doživetje, da popestri vaš dopust. Za odtenek hladnejše podnebje, gore, zelenje in čudovita pravljična pokrajina, vam bo pokazala raznolikost narave s katero se lahko pohvali otok. Park se nahaja precej južno od mesta Chania, zaradi svoje veličine pa vam priporočamo da si, v kolikor ga seveda želite videti, od svojega dopusta odtrgate celoten dan.

Nacionalni par Samaria Gorge

Dostop: severni vhod v park Xyloskalo

Vstopnina: 5


Phaistos (Festos)

Prav tako Minojska palača, ki je v času antike štela za enega izmed pomembnejših centrov minojske civilizacije, čigar naslov si je pridobila z najmočnejšim ter najbogatejšim mestom v južni Kreti. Tako kot Knossos, so tudi tukaj našli zametke neolitika, palačo pa so zgradili in naselili Minojci v 15. stoletju pr.n.št.

Vstopnina: odrasli 8 €, študentje 4 €, otroci do 18 let brezplačno

Odpiralni čas: od 8.00 – 20.00 ure

Dostop: avtobusne povezave do Phaistosa vozijo iz mest Iraklion ter Rethimnon


Spinalonga

Otoček velik, nič več kot 8,5 hektarjev, ki leži na ustju naravnega pristanišča Elounda je Grkom stoletja, zaradi svoje strateške lege, služil za več različnih namenov. Čeprav gre za majhen otoček, katerega boste z lahko prehodili že v kakšni dobri uri, pa kljub svoji velikosti skriva bogastvo zgodovine. Na ruševinah starih akropol so Benečani leta 1579 zgradili Beneško trdnjavo ter nadzor nad otokom obdržali tudi po Ottomanovem prevzetju Krete leta 1669. Zraven pogleda v zgodovino ter raziskovanja otoka, pa se boste lahko tukaj ohladili tudi s skokom v turkizno vodo ter uživali ob razgledih iz ladje.

Spinahola

Dostop: iz pristanišča Ayios Nikolaos, Elounda ali Plaka.

Preverjamo razpoložljivost. Prosimo počakajte.