ISKANJE

Chania

Mesto Chania šteje za drugo največje mesto na otoku Kreta ter glavno mesto province Chanie. Mesto je bilo zgrajeno na ruševinah starega minojskega mesta Kydonia ter nosi odtis beneške preteklosti, saj je otok dolgo let spadal pod beneško vladavino. Poseben pečat mu daje stara beneška luka ter egipčanski svetilnik, katera sta skupaj preživela stoletja zgodovine.

Glavne znamenitosti zanimive obiskovalcu so predvsem arheološko najdišče Kasteli, kjer si lahko danes pogledate ruševine starega mesta Kydonia, starodavne Aptere ter grad Intzedin. Ker pa to še zdaleč ni celotna zgodovina Chanie, vas lahko pot zanese tudi do Bizantinskega zidu, utrdbe Firka, mošeje Giali Tzamisi ter mestne tržnice.

Mesto Chania

Restavracije in lokali

  • Maria's Taverna Kato Stalos, Nea Kydonia, Chania, Crete, Greece)

Majhna grška taverna se nahaja v območju Katos Stalos, ime pa je dobila po gospe Mariji Pentarni, prvi ženski na otoku, ki je leta 1985 odprla svojo restavracijo . Majhna, domača in čisto prava grška restavracija, vam bo ponudila tradicionalne grške jedi, specifične jedi iz otoka ter tudi druge, mešane evropske okuse.

  • Monastiri Taverna (Akti Tobazi 12, Venetian Harbour (Staro pritstanišče Chania))

Uživanje ob sveži morski hrani iz bližnjega morja in dobrem kozarcu vina, vam ponuja Monastiri Taverna, ena izmed redkih restavracij s čarobnim razgledom. Ponuja vam različne vrte solat, svinjino na več načinov ter okusno morsko hrano, ki se ji ne boste mogli upreti.

Nočno življenje

Staro beneško pristanišče, katerega krasi čudovit svetilnik, je vstop v svet barvnih luči, žvenketanja kozarcev ter šumenja valov, vstop v nočno življenje mesta Chania. V tem delu mesta boste našli restavracije, bare in tudi nočne klube, kjer boste lahko izbirali med številnimi ponudbami raznovrstne glasbe ter oblikami zabave. Za tiste bolj umirjene duše, ki bi se rade ob večernih urah sprostile ob kozarcu vina ali domače žganice raki, je v več lokalih na voljo živa glasba (jazz, blues, latino in tudi grška). Za tiste z malce več energije pa se za odtenek kasneje odprejo tudi nočni klubi. V ene izmed najbolj priljubljenih štejejo Mylos Club, ki velja za najboljši klub na Kreti, Tropicano Club, katerega boste našli 10 minut iz Chanie v vasi Plantanias, ter nenazadnje tudi klub Senso.


Herakilon

Heraklion je glavno mesto Krete. Njegova lokacija v osrčju otoka ter bližina morja sta mestu pustili pečat zgodovine treh kontinentov, katerih poti so se v starem mestu križale. Po potepu skozi staro mediteransko ter srednjeveško jedro, nikakor ne morete zgrešiti mestnega obzidja, ki spada v enega izmed daljših obzidji v Evropi. Ker je bilo mesto velik del svoje preteklosti pod beneško oblastjo, boste tudi tukaj našli zametke njihove kulture. Ogledate si lahko Koules, beneško utrdbo (našli jo boste zraven modernega pristanišča) katera je za svojega časa veljala kot zapor za upornike na Kreti ter tiste, ki so prekršili vsiljena pravila osvajalcev otoka. Nasproti starega pristanišča boste našli ulico 25 August St., ki se razširi na Levji trg oziroma Liondaria, kateri velja za srce mesta Heraklion. Če pa bi želeli videti še več, se seveda lahko sprehodite tudi do Bazilike Sv. Marka (eng. St. Mark's Basilica) mestne tržnice, Trga svobode ali Arheološkega muzeja.

Mesto Herakilon

Restavracije in lokali

  • Erganos (Georgiadi 5, Heraklion, Crete, 71202, Greece)

Ena izmed mestnih najbolj tradicionalnih restavracij, malce izven mestnega obzidja. Restavracija je dobila ime po enem izmed starih mest Krete, zaradi česar se še danes drži svoje domače hrane. V njej si boste lahko brbončice razvajali z majhnimi a slastnimi pitami (pitarakia), polnjenimi z sirom, medom ter eksplozivnimi zelišči iz gora. Tako kosilo, kakor tudi večerja sta velikokrat v spremljavi domače grške glasbe, včasih zaigrane kar izpod rok lastnika.

  • Kastella (Sofokli Venizelou 7, Venetian Harbor, Heraklion, Crete, 71202, Greece)

Restavracija, ki vam ponuja odličen razgled, domačo morsko hrano, tradicionalne grške dobrote ter mediteranske okuse. Nahaja se v starem beneškem pristanišču, v njej pa si lahko privoščite tako brunch, kosilo, večerjo kot tudi nočni prigrizek.

Nočno življenje

Umirjene duše, ki bi si zaželele romantične večerje v dvoje si lahko večer popestrijo s sprehodom skozi staro pristanišče ter v tem predelu mesta izberejo primerno ter mirno restavracijo. Tukaj boste našli tudi številne bare z živo glasbo in se sprostili ob domačem žganju raki. Za tiste bolj živahne po srcu, pa so najbolj znana območja Malia, Stalis in Hersonissos, kjer boste našli najbolj nore nočne klube polne tako domačinov, kakor tudi turistov (Amnesia, Apollo, Banana itd.)


Kolibari

Stara grška vasica s pridihom barvite domačnosti na eni strani ter novimi hotelskimi kompleksi na drugi strani, ki jo spremljajo lepo urejene plaže ter številne turistične ponudbe. Vas je nekoč in deloma še danes veljala za ribiško vasico, ki obiskovalcu lahko ponudi udobne domače ribje restavracije, lokale ter čudovito naravo. Malce bolj radovedni popotniki si lahko ogledajo starodavni samostan ''Moni Gonias'', tisti bolj aktivni pa se lahko podajo na dobro označene bolj ali manj zahtevne treking poti. Vas je precej mirno romantične narave in za bolj divjo nočno življenje se je zato potrebno zapeljati v bližnji kraj Chania, kateri pa je oddaljen nekaj slabih kilometrov.

Mesto Kolibari


Anissaras

Anissaras se ne šteje niti kot mesto, niti kot vas, temveč kot območje hotelskih kompleksov oziroma podaljšek mesta Hersonissos. V samem območju boste našli nove hotele, ki turistom nudijo all-inclusive počitnice, zaradi česar se lahko v miru odločite da boste sončne dneve preležali na lepo urejenih hotelskih plažah. Če pa imate željo po tem, da spoznate tudi ostala območja ter malce raziščete, pa se lahko sprehodite vzdolž obale ter si poiščete svoj unikaten kotiček za kopanje ali pa se povzpnete k majhni ter nenavadni cerkvici Sarandaris. Anissaras je podaljšek Hersonissos-a, zato se lahko po potrebi ali po želji odpravite do mesta kar peš ali z avtobusom. Še posebej pa si lahko to privoščite pozno zvečer, saj Heronissos velja za najbolj živahno nočno mesto na celotni Kreti.

Vas Anissaras


Georgiopulis

Georgioupolis leži na meji med provinco Chanio ter Rethimnom. Zaradi svoje lokacije je idiličen za potovanja saj lahko od njega zelo hitro pridemo do večjih mest ter največjih znamenitosti. 1,5 kilometra dolga plaža ponuja super plažo, staro pristanišče vasi dodaja dotik idiličnosti, vročino sredozemskega podnebja pa odganjajo evkaliptusova drevesa. Za prijeten sprehod ali popestritev počitnikovanja se lahko odpravite na kratek sprehod okrog jezera v katerega se izliva reka Almyros ali pa se odpravite po nakupih spominkov ter posedite na idiličnem glavnem trgu.

Preverjamo razpoložljivost. Prosimo počakajte.