ISKANJE

Največji Balearski otok Mallorca meri 100 km od vzhodne (CalaRatjada) do zahodne obale (Purto de Andraitx), 75 km pa od CaboFromentor na severu do Cabo de Salinas na jugu. Največji mesti na otoku sta tudi največji na Balearih: Palma de Mallorca ima več kot 400 tisoč prebivalcev. Sicer drugo največje mesto na Balearih, mesto Manacor, pa šteje »le« 40 tisoč prebivalcev.

Karta Mallorce

Mallorco radi primerjajo s celino. Njen raznolik značaj namreč vedno znova preseneča, ne glede na to, ali iščete lepo pokrajino, kulturo ali zgolj zabavo. Noben drug evropski otok se ne ponaša s tako raznoliko pokrajino: od rodovitnih ravnin osrednje Mallorce do skoraj alpskih vrhov Tramuntane. Poleg blagega podnebja in prekrasnih plaž Mallorca nudi tudi kulturno bogastvo, ki se odraža v znamenitostih, kot je katedrala v Palmi. Privlačna je tudi zaradi svoje življenjskosti in delavnosti: na ravninah pridelujejo žito in sadje, okoli Binissalema pa uspevajo vinogradi, ki so poglavitni za otoško gospodarstvo.


Splošne informacije

  • Št. prebivalcev: 869.067<l/i>
  • Uradni jezik: španščina<l/i>
  • Valuta: evro (€)<l/i>
  • Državna klicna številka: +34<l/i>
  • Časovni pas: GMT/UTC +2<l/i>
  • Klima: v poletnih mesecih se temperature gibljejo od 23 do 30 °C, pozimi pa od 10 do 18°C<l/i>
  • Festivali: Sant Antoni (16., 17. januar); BalearicDay (1. marec), Nit de Foc Palma (23. junij) itd.<l/i>


Kako po Mallorci?

Kako iz letališča do izbrane namestitve?

Letališče Palma de MallorcaAirport se nahaja 9 km od središča glavnega mesta Palma, 8 km od turističnega kraja El Arenal,20 kilometrov od mesta PortalsNous, 36 kilometrov od mesta Paguera ter približno 65 km od krajev S'Illot, Sa Coma, CalaMillor ter CanPicafort. Vsa mesta so z letališčem in med sebojdobro povezano z javnim prevozom. Na voljo so različne povezave, najlažji dostop z javnimprevozom, do vaše namestitve pa vam bomo poslali v ločenem dokumentu. Rezervacija prevoza vnaprej ni potrebna

Najem vozila

Večina večjih hotelov omogoča najem vozil na recepciji, v nasprotnem primeru pa lahko vozilo najamete pri različnih lokalnih ponudnikih. Priporočamo, da cene preverite pri različnih ponudnikih, saj se te lahko razlikujejo med seboj. Ker je Mallorca kar velik otok, vam priporočamo najem avtomobila, sploh v primeru, če si želite ogledati različne dele otoka in dostopati do najlepših plaž, ki jih Mallorca ponuja. Cene najema avtomobila za 7 dni se v nižji sezoni začne pri okrog 110 €. Kontaktirajte nas za podrobnosti.

Javni prevoz

Po otoku je najceneje potovati z javnim prevozom – avtobusom, ki vas pripelje do vseh večjih znamenitosti in vasi otoka, čeprav vam lahko pot večkrat vzame tudi več ur, vmes pa so potrebni prestopi. Glavna postaja v PalmiEstacioIntermodal na trgu Placa d Espanya je iztočnica za skoraj vse povezave na otoku. Cena vozovnica je odvisna od razdalje in tako ni enotnih cen vozovnic. Vozovnice lahko kupite le pri vozniku avtobusa. Bodite pazljivi, saj ne sprejemajo bankovcev večjih od 10 €.


Kulinarika

Regionalne jedi in specialitete

Ribe in raki, še posebej pa cenjeni lokalni jastog, so na Balearih prisotni povsod ob obali. Poskusite jih preprosto pečene na žaru in uživajte v njihovi svežini. K morskim jedem postrežejo česnovo omako all i oli.
Otoška specialiteta je pa amboli, popečen kruh namazan s svežim paradižnikom, pokapljan z olivnim oljem in soljo. K temu dodajo še različnesire ali pa njihovo značilno klobaso sobrasada, ki je rahlo pikantna.
Ljubitelji sladkih jedi morate poskusiti ensaimado, gre za posebno testo napolnjeno z različnimi kremami: čokoladno, karamelno. Bolj drzni pa lahko poskusite ribjo pito tumbet de peix, ki je pripravljena iz slojev čvrste bele ribe, feferonov, jajčevcev in narezanih kuhanih jajc. Značilne sladice so še el Gato (mandljev kolač) in sicer ribiški flao (kremasti sir začinjen z meto).

Mallorška hrana


Nočno življenje

Če je otok že čez dan poln življenja, se ponoči šele resnično prebudi.Najbolj pestro nočno življenje boste našli v zalivu Palma, prestolnica pa je vsekakor Magaluf. Mnogo diskotek in barov se nahaja v okolici ulice PuntoBalena. Najbolj popularni klubi so Boomerang, TokicoJoes, Car Wash in Bananas. Največja diskoteka na otoku pa je BCM Planet Dance in se nahaja na ulici Avenia S Olivera. V mestecu Paguera velja za najbolj divjo diskoteko, ki vas bo razvajala vse do jutra, PygmalionPaguera. Nikakor pa tudi ne gre zanemariti odličnih klubov v Palmi, S Arenalu in Alcudii. Vstopnine v večje klube so na Mallorci veliko nižje kot na sosednji Ibizi, velikokrat pa z vstopnico dobite tudi konzumacijo za pijačo ali dve. Manjši klubi in bari pa imajo prost vstop.

Nočno življenje

Preverjamo razpoložljivost. Prosimo počakajte.