ISKANJE

Mahon/Mao

Glavno mesto Mahon, nekdaj znano pod imenom Magon, ki je ime dobilo po britanskem generalu Magonu. Eno najbolj slikovitih mest na Mediteranu se ponaša z idiličnimi hiškami, raznoliko kulturno dediščino in največjim naravnim pristaniščem v vsem Sredozemskem morju. Na klifih ob morju so zrasla naselja, ki nudijo pritajeno senco ob vročem španskem soncu.

Da boste doživeli pravi utrip mesta, se lahko sprehodite po trgu ob ribji tržnici, zraven pa si ogledate bližnji samostan Carmen, ki trgu namenja prijetno senco. Sprehodite se lahko tudi do mostu San Roque, ki je del stare utrdbe mogočnega zidu, ki je nekoč obdajal staro mestno jedro. V kolikor bi si radi privoščili tudi nekaj sprostitve, pa se lahko odločite za ogled vinskih kleti ali si privoščite kakšen krajši oddih v bližnji restavraciji ali lokalu.

Mesto Mahon


Utdrba La Mola


Utrdba La Mola je zrastla na polotoku istega imena tik ob naravnem pristanišču. Razlog za njen nastanek je začel tleti leta 1840, ko sta se na Menorci srečali dve glavni trgovski poti Francije in Britanije. Utrdba je nastala na stari, znani kot »Queen Anne's Fort«, v nemškem arhitekturnem stilu.

Utdrba La Mola

Vstopnina: 8€ za odrasle (10% popust za študente, številčne družine, uporabnike WaterTaxi), 5,5€ za otroke od 12 do 16 leta starosti ter 4€ za otroke od 6 do 12 leta starosti.

Odpiralni čas: v mesecu maju od torka do nedelje od 10.00 do 18.00, v mesecih od junija do septembra vsak dan od 10.00 do 20.00 ter od oktobra do aprila od torka do nedelje od 10.00 do 14.00.

Dostop: do polotoka in utrdbe lahko pridete s turističnim katamaranom ali čolnom, ki odrinejo iz pristanišča Mao.


Muzej HernándezSanz-Hernández Mora


Muzejska kolekcija HernándezSanz - Hernández Mora je locirana na ulici "Centre d'art i de històriaHernándezSanz", v glavne mestu Mao. Joan Hernández Mora je bil rojen domačin, rojen v zdajšnjem glavnem mestu. Njegova življenjska želja je bila, da se številne kolekcije kulturne dediščine, katero je zbiral že njegov oče, uredijo in zberejo na enem mestu. Tako si danes muzej Menorce lasti zbirko slikovitih del, vse od slik, pohištva, zemljevidov ter drugih objektov, ki sega nazaj vse do 17. in 20. stoletja.

Vstopnina:> prost vstop

Odpiralni čas: od ponedeljka do sobote od 10.00 do 13.00


Ciutadella


Nekoč glavno mesto, je dragocen bister na otoku Menorca. Stare srednjeveške hiše so povečini zgrajene iz apnenca in mečejo skupaj z majhnimi pisanimi terasami nežno senco na mimoidoče. Zidovi mesta popotnikom šepetajo zgodbe fevdalnih gospodov, srednjeveških tradicij in zgodbe turških piratov. Kljub pestri zgodovini, pa mesto danes cveti od živeža in barv restavracij, barov ter raznovrstnih trgovinic, ki vam bodo popestrile oddih ali pa vam namenile miren uživaški počitek. V kolikor pa bi se z veseljem zakopali v zgodovino in kulturno dediščino mesta, pa je si dobro ogledati utrdbo SaFont. Le-ta je nastala z namenom obrambe leta 1667, da bi mesto zaščitila pred številnimi vpadi piratov. Danes se v njej nahaja muzej MuseuMunicipal de Ciutadella. Funkcijo zaščite mesta, pa ni imela samo utrdba, temveč tudi grad in stolp SantNicolau. Zraven omenjenih zgodovinskih stavb, pa se lahko podate na dodatno zgodovinsko odkrivanje katedrale Menorca, ki se skriva v samem srcu Ciutadelle.

Mesto Ciutadella


Naveta del Tudons


Naveta del Tudons izhaja iz besede »Obrnjen čoln« ter predstavlja vrsto pokopališča oziroma pogrebno zgradbo. Zgrajena je bila med 1.200 in 750 leti pred našim štetjem. Grobnica je bila restavrirana leta 1950. Skozi delo so raziskovalci ugotovili, da se v njej nahaja približno 100 grobov z drugimi pogrebnimi lastninami, kot so bronaste zapestnice, gumbi ter poezija. Ker je grobnica zgrajena iz velikih kamnov, ki so tesno potisnjeni drug ob drugega, vanjo turisti ne smejo vstopiti. Kljub temu, pa zaradi edinstvenosti v Evropi, velja za enega izmed najbolj obiskanih spomenikov na Menorci.

Naveta del Tudons

Vstopnina 2€, od novembra do aprila vstop prost

Odpiralni čas: od konca aprila do konca oktobra v ponedeljek od 9.00 do 14.30 ter od torka do nedelje od 9.00 do 20.30

Dostop: nahaje se 5 kilometrov iz mesta jedra. Do tja žal ne vozi noben javni prevoz, zato se je na ogled dobro odpraviti peš ali z avtom.

Preverjamo razpoložljivost. Prosimo počakajte.