ISKANJE

Santorini je omamen otok, katerega bele hiše se oklepajo vulkanskih pečin, nad plažami črnega peska in kljub turizmu ostaja eden izmed najlepših otokov sveta. Je najjužnejši otok v skupini Kikladov, ki jih obišče največ turistov in so zibelka kikladske civilizacije. Njegovo uradno ime je Thera, vendar je bolj uveljavljeno in uporabljeno ime Santorini.Leži na južnem delu Egejskega morja, njegova oblika pa spominja na polmesec.

Zraven glavnega otoka Santorinija najdemo še nenaseljene otočke Nea Kameni, Palea Kameni in Aspro Nisi ter otok Thirasia, z istoimenskim mestecem, naseljem Potamos in manjšim pristaniščem Korfou. Vsi otoki skupaj predstavljajo ostanek antičnega ognjenika Caldere, ki je l. 1450 pr. n. št. izbruhnil in dobil današnjo polmesečno obliko. Zaradi vulkanskega izvora, so na otoku Santorini značilne črne plaže, ki se nahajajo na vzhodni obali. Proti zahodu se otok rahlo dviguje in rob zahodne obale se strmo spušča proti morju. Mogočne rdečo-rjave pečine se dvigajo nekaj sto metrov visoko, kjer se na vrhu nahajajo romantična mesta z belimi hišicami. Od tod se razprostirajo čudoviti pogledi, ki so najlepši ob sončnem zahodu.Glavna dejavnostotoka je turizem, poznan pa je tudi po vinu, pistacijah in paradižnikih.

Zemljevid Santorinov


Kako po Santoriniju?


Kako od letališča Olbia do hotela?

Najenostavneje je, da pred letališčem najamete taxi, ki vas bo pripeljal neposredno do hotela. Do mesta Perissa vam bodo zaračunali okrog 25 eur. Priporočamo, da se eden izmed potnikov takoj po pristanku letala odpravi pred letališče, kjer se nahajajo taxii in rezervira taxi prevoz.
Na voljo so tudi t.i. shuttle prevozi (avtobus, ki odpelje iz letališča in odlaga po hotelih), vendar je cena primerljiva s taxi prevozom, zato je hitreje in bolj priročno, če najamete taxi.
Lahko se odločite tudi za javni avtobusni prevoz, ki vas bo prišel res najceneje (3,80 €/osebo), vendar boste do hotela potovali najdlje, saj morate najprej do glavnega mesta Fire od tam pa prestopiti na avtobus za Perisso. Točen vozni red avtobusov najdete na letališču.

Santorini, otok lepot.

Ugodna ponudba počitnic na Santorinih

Otok kikladske arhitekture

Santorini, Grški otok

Ugodne družinske počitnice na Santorinih

Santorini so mirni, a vendar luksuzni


Najem vozila

Večina večjih hotelov omogoča najem vozil na recepciji, v nasprotnem primeru pa lahko vozilo najamete pri različnih lokalnih ponudnikih. Priporočamo, da cene preverite pri različnih ponudnikih, saj se te lahko razlikujejo med seboj. Ker je Santorini majhen otok, ima ozke ceste in je parkirišče predvsem v glavni sezoni problem najti, je najbolje najeti skuter oz. štirikolesnik, saj bo ta cenejši, premikanje po otoku pa lažje. Kadar želite avtomobil oz. skuter za celoten čas potovanja, je najbolje, da ga rezervirate preko spleta že preden pridete na otok in si tako zagotovite želeno vozilo.

Santorini izlet


Javni prevoz - avtobus

Po otoku je najceneje potovati z javnim prevozom – avtobusom, ki vas pripelje do vseh večjih znamenitosti in vasi otoka. Prevoze opravlja podjetje KTEL, ki ima vozni park dvajsetih klimatiziranih avtobusov. Glavna avtobusna postaja in vozlišče se nahaja v mestu Firi, kjer pot začenja in končuje večina avtobusnih linij. Izjema sta le liniji Kamari – Athinios Port in Perisa - Athinios Port (pristanišče, kjer se zasidrajo križarke in trajekti). Tako morate, kadar potujete iz ene strani otoka na drugo stran, prestopiti v Firi. Avtobusni prevozi so najbolj frekvenčni v poletni sezoni, ko je na voljo prevoz na glavnih linijah na c.c.a. vsake pol ure, avtobusi pa vozijo tudi dolgo v noč. Medtem, ko vozijo avtobusi v spomladanskih in jesenskih mesecih c.c.a. vsako uro, zadnji avtobusi pa prenehajo voziti že okoli 21. ure. Vozne rede tudi velikokrat spreminjajo, zato si na otoku poglejte trenutno aktualnega. Cene avtobusnih prevozov so odvisne od poti in stanejo med 1,60 in 3,00 €. Karto kupite na avtobusu (pri sprevodniku ali šoferju).


Hrana

Na Santoriniju boste brbončice lahko razvajali ob pestri izbiri tradicionalnih grških gurmanskih užitkov, od mladega sira s paradižnikom,tzatzikija, musake in girosa ter baklave za sladico. Vsekakor morate poizkusiti na otoku gojen češnjev paradižnik in iz njega narejene keftedese (ocvrte kroglice, ki jih sestavljajo sveži paradižniki, različna zelišča, čebula in maslo) in hrustljav, ocvrt feta sir z medom. Za vse, ki pa so vam bolj po godu običajne jedi, boste na jedilniku našli tudi komercialno pico, testenine in zrezke. Za zajtrk se najbolj prileže tradicionalni kremast grški jogurt z medom. Voda na otoku ni pitna, za sprejemljivo ceno pa lahko ustekleničeno kupite v vsaki prodajalni. Za pivo boste praviloma odšteli malo več, vendar na otoku vina obstajajo tudi druge alkoholne alternative.

Hrana na Santorinih

Nočno življenje

Če je otok že čez dan poln življenja, pa se ponoči šele resnično prebudi. Izbirate lahko med različnimi bari, lokali s tradicionalno grško glasbo in plesom ter med modernimi lokali in diskotekami. Dogajanje se zvečer preseli na zahodni del otoka, kjer je tudi glavno mesto Fira. Med ozkimi pisanimi uličicami mesta na klifu se med raznimi trgovinicami in stojnicami z bižuterijo, oblekami, spominki in hrano tre turistov. Okoli ene ure zjutraj pa se odprejo nočni lokali in diskoteke. Med popularnejšimi v Firi so: Tango Bar, Town Club, Enigma,.. Pestro je tudi v turističnih letoviščih Kamari in Perissa, kjer lahko ob promenadi prav tako najdete veliko barov in diskotek.
Plaže se nahajajo pretežno na vzhodni in južni obali otoka.Vstop je na vse plaže brezplačen, plačljivi so le senčniki in ležalniki.Urejena črna plaža na vzhodnem delu, sredi katere se nahaja ogromna skalna gmota Mesa Vouno, ki deli plažo na severni Kamari in južni del Perisso, se razteza v dolžino nekaj kilometrov v obe smeri. Ob plaži so lepo urejene in razsvetljene promenade, ki jih zvečer zasedejo sprehajalci. Na južnem delu otoka najdemo tudi rdečo ter belo plažo, ki se precej razlikujeta od ostalih plaž otoka.

Preverjamo razpoložljivost. Prosimo počakajte.