ISKANJE

Mesto Fira (Thira)

Mesto Fira ali Thira je prestolnica otoka in se razprostira na vrhu strmih pečin na zahodnem delu otoka. Zviška gleda na Caldero in otok Nea Kameni ter privablja turiste iz vsega sveta. Leta 1956 je mesto dodobra porušil potres. Ponovno so jo zgradili tako, da so terase, na katerih so kupolaste cerkve in jamske hiše s sodasto streho (skafta), zajedajo v vulkansko pečino.

Terase so polne hotelov, lokalov in restavracij, ki so na odličnem položaju, na ustju Caldere in tako ponujajo odličen razgled, še posebej ob sončnem zahodu. Najboljša razgledna točka pa je na razgledni ploščadi, ki jo najdemo na južnem delu mesta in od koder se ponujajo prekrasni pogledi na sosednje otočke, na morje, ki se razprostira globoko pod pečinami, na velike turistične ladje, ki stojijo odmaknjene od strmih pečin, na južni del otoka Santorinija, kjer stoji svetilnik ter severni del, kjer je v daljavi vidna vasica Oia.

Mesto Fira na Santorinih

Majhno pristanišče Skala Firon leži 270 m pod Firo. Pristanišče je z mestom povezano z vzpenjačo in 580 stopnicami, po katerih obiskovalce nosijo mule. Vijugaste tlakovane uličice v Firi so večinoma zaprte za promet. Glavni mestni trg Platija Teotokopulu je avtobusna postaja in središče prometnega omrežja. Vse ceste proti severu, ki vodijo s trga ali pristanišča, se spet staknejo na trgu Platija Firostefani. Najbolj osupljiva ulica je Agiou Mina, ki teče proti jugu ob robu Caldere do cerkve Agios Minas iz 18. Stoletja. Z značilno modro kupolo in belim zvonikom je postala simbol Santorinija.

Mesto Fira izlet


Vas Oia (Ia)

Prijetna in umirjena, slikovita vasica Oia oz. Ia leži na severnem robu Caldere otoka Santorinija in se razteza v smeri vzhod-zahod približno 1,5 km. Tako kot na celotnem otoku Santorini, tudi tu prevladuje arhitektura v belo-modrih kombinacijah, nekatere stavbe pa so obarvane tudi v sončne barve, ki se ob sončnem zahodu spremenijo v intenzivnejše odtenke in vasica se prelije v mavrico barv, ki jo lahko občudujemo do zadnjih sončnih žarkov.

Vas Oia

Oia je konec 19.stoletja štela okoli 2.500 prebivalcev. Ko je leta 1956 hud potres uničil precejšen del mesta, se je pričelo množično izseljevanje in sedaj v vasi prebiva le še približno 300 domačinov. Po potresu so vas natančno obnovili in tako danes velja za eno najlepših vasic na otoku. Ta je s stopnicami povezana z ribiškim pristaniščem Amudi, kjer se nahaja tudi plaža z rdečimi prodniki.
Po celotni vasici Oia najdemo cerkve z modrimi kupolami, slavne jamske hiše skafta, umetnostne galerije in razne muzeje, ki pričajo o preteklosti otoka, posebej očarljivi pa so tudi stari mlini na veter. Tako kot v glavnem mestu Firi, si tudi tukaj mnogi pari obljubijo večno zvestobo. Posebnost te vasi je, da ima po mnenju ljudi najlepše sončne zahode, tako, da je v času le teh v vasici prava gneča.

Santorini, otok lepot.

Ugodna ponudba počitnic na Santorinih

Otok kikladske arhitekture

Santorini, Grški otok

Ugodne družinske počitnice na Santorinih

Santorini so mirni, a vendar luksuzni


Vas Firostefani

Nahaja se med mestom Firo in vasjo Imerovigli in od tukaj se razprostirajo najlepši pogledi na otok in Caldero. Čeprav velja za samostojno vas, je pravzaprav podaljšek Fire, saj je mesto dosegljivo tudi peš. V njej najdemo veliko hotelov, tradicionalnih hiš in vil. Tukaj prevladuje umirjeno vzdušje, saj ima vas le nekaj restavracij in kavarn in je tako pravo nasprotje Fire. Tudi v vasi Firostefani si lahko privoščite večerjo ob opazovanju sončnega zahoda, le da bo ta potekala v bolj umirjenem vzdušju.

Santorini, Vas Firostefani


Vas Imerovigli

Tradicionalna grška vas se nahaja na visokem klifu, severno od Fire. Pred vasjo je velika skalna gmota, imenovana Skaros, ki je bila pred letom 1800 še del vasi na njej pa se je nahajal grad. Vas je bila skoraj v celoti uničena v potresu leta 1956, vendar je sedaj obnovljena, veliko objektov pa služi v turistične namene, med katerimi je največ luksuznih hotelov.

Santorini, Vas Imerovigli


Vas Megalochori

Megalochori je center vinske industrije na Santoriniju, obkrožajo pa ga čudoviti vinogradi. Nahaja se slabih 10 km južno od Fire, v bližini pa je glavno pristanišče otoka Athinios; pristanišče, kjer se ustavijo vsi trajekti in križarke. Tudi tukaj lahko občudujemo na stotine majhnih belih hišk, ki so postavljene ena ob drugi, med njimi pa je veliko čudovitih cerkva. Gre za živahno vas, z veliko stalnimi prebivalci.

Santorini, Vas Megalochori

Preverjamo razpoložljivost. Prosimo počakajte.