ISKANJE

Kanarski otoki ležijo malenkost severneje od severnega povratnika, nedaleč  od saharske Afrike, in nudijo možnost, da se tudi pozimi naužijete sonca. Poletno vreme je milejše, kot bi morda pričakovali: vroče je, toda prijetno. Prav izjemno ugodno podnebje, ki omogoča celoletno počitniško sezono, je eden največjih adutov tega otočja.

Kanarske otoke lahko razdelimo v dve skupini:
V vzhodno, ki je bližje Afriki – provinca de Las Palmas: Gran Canaria, Fuerteventura in Lanzarote
V zahodno, kjer otoki segajo dlje v Atlantik – provinca de Santa Cruz de Tenerife: Tenerife, La Gomera, El Hierro in La Palma.

Sedem glavnih Kanarskih otokov, skupaj z drugimi otočki, ponuja čudovito raznolikost in lepoto.; tu neukročeno, tam spokojno, segajočo od bujnega zelenja do pravih puščav. Tudi na najbolj obiskanih otokih je še vedno precej nedotaknjene narave. Ponekod se sicer raztezajo nasadi vinske trte, bananovca in drugih tropskih rastlin, pogosteje pa je pokrajina gorata in neobljudena. 

Ptičji pogled Tenerifa


Tenerife 

Tenerife v jeziku domorodnih prebivalcev pomeni »snežna gora«. To je oznaka za najbolj izrazito geografsko značilnost otoka, speči ognjenik Teide, ki je najvišji vrh v Španiji. Največji otok Kanarskega otočja je približno trikotne oblike in se na vseh straneh strmo vzpenja proti vrhu, ki ga kronajo oblaki; ta deli otok na dve izraziti podnebni coni – na severno vlažno in z bogatim rastjem, ter na južno sončno in suho. Sicer pa Tenerife ponuja več kot drugi otoki; izstopajo ognjeniška pokrajina, vodni športi in živahno vzdušje ponoči. Glavna letovišča na jugu so polna visokih hotelov in apartmajev z bogatim nočnim življenjem in imajo le malo tišine in miru. Južni del Tenerifa ima drugačno mikroklimo od severnega dela, kar je sicer značilno za Kanarske otoke, bolj vroč je in bolj suh.  


Splošne informacije - Tenerife 

 • Št. prebivalcev: okrog 900.000
 • Uradni jezik: španščina
 • Glavno mesto: Cruz de Tenerife
 • Površina: 2.034 km^2
 • Najvišji vrh: Teide – 3.718 m
 • Valuta: evro (€)
 • Državna klicna številka: +34
 • Časovni pas: GMT/UTC
 • Klima: temperature so skozi celo leto konstantne, v poletnih mesecih se gibljejo od 24 do 28 °C, pozimi pa od 18 do 24°C. Jug otoka je toplejši in ima manj padavin.
 • Festivali in praznovanja: na Tenerifu prirejajo veliko verskih in posvetnih festivalov. Med najpomembnejše sodijo: Carnival of Santa Cruz de Tenerife (pustni karneval), Semana Santa (velikonočna parada, več mest na otoku), Fiestas de la Cruz (3. maj, Puerto de la Cruz), Corpus Christi (maj/junij, La Orotava).


Kako po otoku?

Kako od letališča do letala

Priletite na mednarodno letališče Tenerife South, ki se nahaja na območju Granadilla de Abona, cca 18 km od območja Playa de las Americas, ki je z letališčem povezan z javnim prometom. Točna navodila vam bomo podali v ločenem dokumentu. V primeru, da si boste na letališču najeli avtomobil, boste za pot potrebovali cca 15 minut.

Avtobus, ki odlaga pri posameznih hotelih (Shuttle)

V primeru, da ste shuttle prevoz že rezervirali skupaj z osnovnim aranžmajem, vam bomo skupaj s potovalnimi dokumenti podali tudi informacije o prevozniku, ki vas bo pripeljal do hotela. V nasprotnem primeru, si lahko shuttle prevoz rezervirate tudi na letališču, kjer boste našli več ponudnikov.

Javni prevoz – avtobus

Otok najlažje raziskujete z najetim avtomobilom, kadar pa se ne odločite za to možnost, vam je na voljo dobro razvejana avtobusna mreža. Z avtobusnim prevozom lahko pridete do večine krajev in plaž otoka, čeprav se lahko zgodi, da za pot večkrat porabite veliko časa. Vse prevoze na otoku opravlja avtobusno podjetje TITSA (Transportes Interurbanos de Tenerife SA). Najceneje boste potovali s predplačniško avtobusno karto TITSA »bono via«, ki jo lahko kupite na večini avtobusnih terminalov za 15 oz. 25 €, karte pa ni na voljo na avtobusu. To karto lahko uporabite tudi na tramu v prestolnici otoka, veljavna pa ni na dveh linijah (L-348 in L-342) – prevoz do vulkana El Tide. Z njo boste pridobili do 50 % popust na vožnje, daljše od 21 km. Karto »bono via« lahko uporablja več oseb hkrati (vozniku ob vstopu na avtobus povejte koliko ljudi bo potovalo z eno karto), kadar pa se zgodi, da na karti ni dovolj denarja za celotno pot, razliko doplačate v gotovini.

Najem avtomobila

V primeru, da se odločite za najem avtomobila imate na voljo dve možnosti. Najem za nekaj dni ali za cel čas počitnic. V primeru, da želite videti cel otok, priporočamo najem avtomobila za celoten čas počitnic. Tak najem je tudi cenovno ugodnejši (gledano na ceno dnevnega najema), se pa višina najema razlikuje od ponudnikov in sezone. Na voljo so različni ponudniki, pri mednarodnih izposojevalcih za najem potrebujete kreditno kartico, voznik pa mora biti starejši od 25 let. Najem avtomobila vam lahko uredimo tudi mi, oz. vam glede najustreznejšega najema za vaše počitnice ustrezno svetujemo. Ceste so na Tenerifu zelo dobro urejene, na otoku sta tudi avtocesti, ki sta ne plačljivi. Večina parkirnih mest je prav tako brezplačnih, na Tenerifu pa je zaradi nizkih davkov tudi ugoden bencin.


Hrana

Tradicionalno hrano otoka odlikuje preprosta priprava, svežina in izvirnost. Glavni faktorji, ki vplivajo na gastronomijo Tenerifa so: vreme (celoletna rast različnih vrst sadja in zelenjave, med katerimi najdemo tudi veliko tropskih vrst), morje (zaloga odličnih rib in ostalih morskih dobrot) in otoška zgodovina (na otoku se prepletajo različne kulture, zmes katerih je odlična hrana otoka). Jedi prekipevajo od okusa, otočani pa so mojstri kombiniranja različnih začimb in zelišč; predvsem veliko uporabljajo žafran, papriko, origano, baziliko in kumino. Najznačilnejša omaka in »srce« kuhinje je t.i. omaka »mojo«, ki jo vsak pripravi po svojem skrivnem receptu; glavne sestavine pa so: olje in kis, česen, poper, peteršilj, koriander in kumina. Na otoku boste našli tudi veliko tradicionalnih sirov in okusnega peciva.
Hrana Tenerifov


Tipične jedi Tenerifa

 • Gofio Canario: Pečena koruzna jed, ki jo postrežejo za zajtrk in v različnih sladkih jedeh.
 • Cazuela de Pescado: Sveža riba, postrežena s krompirjem, čebulo, paradižniki in papriko.
 • Puchero Canario: Popularna enolončnica s svežo otoško zelenjavo in mesom.
 • Potaje de Berros: Enolončnica iz vodne kreše.
 • Ropa Vieja: Različne vrste mesa, postrežene s krompirjem in pečenim fižolom.
 • Sancocho canario: Popularna ribja jed s krompirjem in sladkim krompirjem, ki jo spremlja omaka mojo.
 • Papas arrugadas: Neolupljen krompir, kuhan v slani vodi in postrežen z omako mojo.
 • Morcillas Dulces: Sladka krvavica, pripravljena z grozdjem, rozinami in mandlji.


Nočno življenje

Vsem zabave željnim, na otoku zagotovo ne bo dolgčas. Ta se namreč ponaša s številnimi nočnimi klubi, obcestnimi bari in kavarnami, klubi in diskotekami ter prav tako družinam prijaznimi lokali. Vsi mladi boste največ zabave našli v najboljših klubih v kraju Playa de Las Americas, ki velja za »žurersko« prestolnico otoka, medtem ko je bolj umirjeno vzdušje v glavnem mestu Santa Cruz ter preostalih letoviških krajih na otoku. Največ dogajanja lahko pričakujete v poletnih mesecih, ko je odprtih večina lokalov, barov in diskotek. Med najboljše klube in diskoteke kraja Playa de Las Americas se uvrščajo: Papagayo Beach Club, Monkey Beach Club, Faro Chill Art, Dubliner, Blanco Bar…

Tenerifsko nočno življenjePreverjamo razpoložljivost. Prosimo počakajte.