ISKANJE

Santa Cruz de Tenerife – glavno mesto otoka

Ob prihodu v mesto boste najprej opazili ogromen avditorij - Auditorio de Tenerife, delo znanega arhitekta Santiaga Calatrave. Nahaja se v neposredni bližini Atlantskega oceana, na območju nekdanjega pristanišča in velja za najboljšo moderno arhitekturo Kanarskih otokov. V neposredni bližini avditorija se nahaja Parque Maritimo Cesar Manrique – kopalni kompleks, kjer se lahko za nekaj evrov na dan kopate in sončite in je zelo popularen med domačini.

Santa Cruz se lahko pohvali s številnimi ličnimi zgodovinskimi zgradbami. Osrčje mesta je okoli trga Plaza de Espana, ki leži na pol poti med pristaniščem in mestom. Na trgu prevladuje velika siva zgradba Palacio Insular, v kateri je upravni sedež otoka. V palači se nahaja zanimiv muzej Museo de la Naturaleza y el Hombre, kjer se v steklenih vitrinah režijo mumije Guanchov. V muzeju lahko prav tako vidite top, ki naj bi britanskemu admiralu Nelsonu med neuspelim napadom na mesto v poznem 18. stoletju odstrelil roko.


Santa cruz spomenik


Stroga palača Palacio Insular je obrnjena proti enako resnobnemu spomeniku padlim Monumento de los Caidos, posvečenemu žrtvam državljanske vojne (1936 – 1939).
Ob trgu Plaza de Espana vodi glavna nakupovalna ulica Calle de Castillo, ob kateri stojita najznamenitejši cerkvi Iglesia de Nuestra Senora de la Concepcion, kateri deli izvirajo iz 16. stoletja in veljajo za najstarejše ostanke mesta in baročna cerkev Iglesia de San Francisco.
V jutranjih urah obiščite Mercado de Nuestra Senora de Africa, ki združuje bazar in živilsko tržnico. Na zunanjih stojnicah prodajajo gospodinjsko blago, na notranjih pa vas čaka izbrana mešanica živih piščancev, začimb in rezanega cvetja.
Santa Cruz je še posebej vreden obiska v času razkošnega festivala. Carnival Santa Cruz de Tenerife; gre za enega največjih karnevalov v Evropi, ki se z razkošnim spektaklom ekstravagantnih kostumov in latinskoameriškim plesom lahko primerja z Riom de Janeirom. Praznovanje se prične z izborom kraljice slavja in se razvija vse do vrhunca na pustni torek, ko je na vrsti velika procesija. »Pogreb« velikanske podobe sardine se zgodi na pepelnično sredo. Karneval se torej odvija v času pusta.


Festival v Santa Cruz


Dostop z avtomobilom:
Sledite oznakam za Santa Cruz De Tenerife. Za pot boste potrebovali 50 minut, prevozili pa boste 75 km v eno smer.


Plaža Las Teresitas


Las Teresitas je plaža v obliki polmeseca, ki leži 7 km severno od mesta Santa Cruz. Je popolnoma umetna, ustvarili pa so jo z uvozom milijonov ton zlatega saharskega peska. Nedvomno je najboljša plaža na Tenerifu. Palme dajejo senco, v ozadju stojijo gore, betonskih hotelov še ni videti – tako je plaža praktično izboljšala naravne danosti.


Plaža Las Teresitas


Dostop z avtomobilom:
Iz mesta Santa Cruz se peljete še okrog 7 km severno, kjer se v prijetnem zalivu nahaja plaža Las Teresitas. Sledite oznakam za plažo.


Los Gigantes/Puerto de Santiago/Playa de la Arena


To manjše letovišče, ki se kar hitro razvija, predvsem zaradi naglega porasta apartmajskih zakupov, je izjemno, zaradi neposrednega pogleda na strmo obalno steno Los Gigantes, ki sega iz morja navpično v nebo. Čolni, ki plujejo pod to orjaško skalno steno, so videti zastrašujoče majhni.


Los Gigantes


V kraju Playa La Arena se nahaja plaža s finim vulkanskim peskom, kjer je voda ena najčistejših na otoku Tenerife in je večkratna dobitnica evropske modre zastave za čistočo. Okrog plaže se nahaja vrsta barov in restavracij. Velja za najlepšo naravno plažo na Tenerifu.


Playa de La Arena


Vasica Puerto de Santiago ima majhno simpatično plažo, vendar je veliko lepša tista pod obalno steno Los Gigantes (Los Guios) v istoimenski vasici, saj je pogled ob poležavanju zares čudovit. V vasici se nahaja tudi »Lido« (bazenski kompleks), kjer se lahko kopate ob plačilu vstopnine – 4 €. Na voljo imate možnosti raznih aktivnosti; od potapljanja do izleta z ladjico, kjer si boste ogledali kite in delfine.


Dostop z avtomobilom:
Pojdite v smeri kraja Los Gigantes. Okviren čas vožnje je 35 minut, prevozili pa boste 32 km v eno smer.


Playa de Las Americas


To izjemno živahno letovišče se je začelo razvijati v 70. letih in je brez zgodovinskega jedra. Leži v ravnini, ob glavni prometni ulici z bari, restavracijami in trgovinami, ki žarijo v neonski razsvetljavi, med njimi pa vrvijo lahkotno oblečeni turisti. Na jugozahodnem delu je področje mirnejših hotelov, na severnem pa je cona hotelov in apartmajskih kompleksov. Obala ponekod sestoji iz črnkastih skal, drugod pa so umetne peščene plaže, zavarovane s kamnitimi valobrani.


Plaža de Las Americas


Puerto De La Cruz


Najstarejše letovišče na Kanarih - Puerto De La Cruz je postalo znano leta 1706, ko je izbruh ognjenika uničil glavno pristanišče Garachico. Nadomestil ga je Puerto de la Cruz, ki je kasneje postal priljubljen pri okrevajočih angleških bolnikih. Večino današnjega značaja prispevajo najstarejše zgradbe. Čudovito kopališče Lago Martianez, ki ga je oblikoval znani arhitekt Cesar Manrique je primeren kotiček za kopanje. Beli zidovi stojijo na črnih vulkanskih koreninah, palme se sklanjajo nad modro laguno, iz katere kakor bujen vrelec nenadno plane velika ovalna skala, medtem ko onstran lida valovi in se buri Atlantik.


Puerto De La Cruz


Le 2 km od mesta po cesti mimo tematskega parka Loro Parque leži Bananera, kjer lahko izveste vse o bananah. Vsakih dvajset minut zavrtijo informativni video, sprehodite pa se lahko tudi po plantaži banan.


Dostop z avtomobilom:
sledite oznakam za glavno mesto Santa Cruz in nato tablam za kraj Puerto de La Cruz. Okviren čas vožnje je 1 uro. Prevozili pa boste 100 km v eno smer.

Icod De Los Vinos


Drago Milenario (»tisočletni zmajevec«)
je znamenitost, zaradi katere se morate ustaviti v tem mestecu. Nihče pravzaprav ne ve natančno, koliko je drevo staro, toda to nikakor ne zmanjšuje njegove veličastnosti. Ljudje, ki se zberejo okoli njega, so videti kakor palčki. Mogočno deblo ima obliko peščene ure in je razbrazdano, kot da bi tekli po njem oleseneli potočki (resnična rečica pod zmajevcem je dodaten okras). Neštete ukrivljene veje izraščajo iz debla, vsaka pa se končuje v nekakšen divji kaktus. Na obsežni terasi nad zmajevcem stoji privlačna stara cerkev, ki jo obkrožajo številna manjša, a vseeno impozantna drevesa raznih vrst. Nad teraso leži trg, na katerem so prijetne stare zgradbe s tipično kanarskimi balkoni, načetimi od časa.


Icod De Los Vinos


Dostop z avtomobilom:
Odpeljite na sever ter sledite oznakam za kraj Icod de los Vinos. Celotna pot vam bo vzela cca 1 uro, prevozili pa boste cca 50 km.

Preverjamo razpoložljivost. Prosimo počakajte.