ISKANJE

Kanarski otoki ležijo malenkost severneje od severnega povratnika, nedaleč od saharske Afrike, in nudijo možnost, da se tudi pozimi naužijete sonca. Poletno vreme je milejše, kot bi morda pričakovali: vroče je, toda prijetno. Prav izjemno ugodno podnebje, ki omogoča celoletno počitniško sezono, je eden največjih adutov tega otočja.

Kanarske otoke lahko razdelimo v dve skupini:

  • V vzhodno, ki je bližje Afriki – provinca de Las Palmas: Gran Canaria, Fuerteventura in Lanzarote
  • V zahodno, kjer otoki segajo dlje v Atlantik – provinca de Santa Cruz de Tenerife: Tenerife, La Gomera, El Hierro in La Palma.

Sedem glavnih Kanarskih otokov, skupaj z drugimi otočki, ponuja čudovito raznolikost in lepoto.; tu neukročeno, tam spokojno, segajočo od bujnega zelenja do pravih puščav. Tudi na najbolj obiskanih otokih je še vedno precej nedotaknjene narave. Ponekod se sicer raztezajo nasadi vinske trte, bananovca in drugih tropskih rastlin, pogosteje pa je pokrajina gorata in neobljudena.

Karta Gran Canaria


Gran Canaria

Je tretji največji otok Kanarskih otokov, imenujejo ga tudi »mini kontinent«, zaradi svoje raznolike vegetacije. Tukaj imamo tako tropsko rastje, gozdove, kaktuse, vinorodna območje in v nekaterih dolinah tudi sadovnjake. Je otok velikih kontrastov, ponekod na hribih še lahko najdemo sneg, po drugi strani pa se na področju Maspalomas nahaja 5 km2 velika puščava, podobna kot Sahara. Otok je vulkanskega izvora, najvišji hrib je visok kar 1949m. Notranjost otoka zaznamuje hribovit svet z veliko dolinami. Na 263 km obale najdemo tako peščene plaže kot tudi skalnate, ali kombinacijo obeh. Močno se čuti vpliv Atlantika, pasatov(veter) ki pihajo čez otok in pa tudi velika višinska razlika. Severni vetrovi prinašajo hladen in vlažen zrak,južni vetrovi pa topel in suh zrak,zato imenujejo kanarske otoke »otoki večne pomladi«. Povprečna temperatura pozimi znaša okoli 22 stopinj celzija, poleti pa okrog 27 stopinj celzija. Temperatura vode se giblje med 18 in 23 stopinjami, zato velja Gran Canaria za celoletno destinacijo.


Kako po otoku?

Kako iz letališča do mesta Las Palmas?

Iz letališča do mesta Las Palmas vozi avtobus številka 60 vsakih 35 minut. Enosmerna vozovnica stane 2.95 €. Vožnja traja c.c.a. 25 minut.

Ob pristanku vam priporočamo, da se v Las Palmas odpravite z avtobusom, ki iz letališča odpelje ob 16.15 in ne s tistim, ki odpelje ob 15.50.

Namreč avtobusi, ki odpeljejo iz letališča 15 minut čez polno uro, vozijo do postajališča Santa Catalina (cena 2.95 €) od koder se lahko nato odpravite peš do namestitev. Avtobusi, ki odpeljejo iz letališča 50 minut čez polno uro pa peljejo do postajališča San Telmo (2.30 €) od koder je še 4 km vožnje do namestitev (sicer taxi prevoz stane za to razdalijo le 5 €).

Kako iz letališča do kraja Maspalomas?

Iz letališča do kraja Maspalomas vozi avtobus številka 66 vsako uro. Odhod avtobusa je zmeraj 20 minut čez polno uro. Enosmerna vozovnica stane 4.05 €. Vožnja traja c.c.a. 35 minut. Voznika vprašajte na kateri postaji natančno izstopite do hotela DunasMirador oz. namestitve Vista Oasis. Namreč avtobus v kraju Maspalomas stoji na veliko postajah.

Javni prevoz – avtobus

Na otoku Gran Canaria opravljata prevoza 2 avtobusna podjetja; in sicer podjetje Global in GuaguasMunicipales. Glavna razlika je, da podjetje Global (modri avtobusi) opravlja medkrajevne prevoze, medtem ko podjeteGuaguasMunicipales (rumeni avtobusi) opravlja prevoze v glavnem mestu Las Palmas. Cene medkrajevnih prevozov najdete v opisu specifičnih linij v nadaljevanju. Medkrajevne vozovnice kupite na avtobusih, medtem ko mestne vozovnice kupite v kioskih oz. trafikah. Sicer lahko na mestnem avtobusu kupite le vozovnico za eno vožnjo.

Cene mestnih prevozov v mestu Las Palmasso sledeče:
1 vožnja 1,40 € - lahko jo kupite tudi pri vozniku
2 vožnji (BONO – 2) 2,40 €
10 voženj (BONO – GUAGUA) 8,50 €. Vozovnico lahko uporablja tudi več oseb skupaj.


Hrana

Kanarska kuhinja je mešanica španskih in staro kanarskih vplivov. Vse skupaj je to pretežno hrana, ki mora predvsem nasititi. Na obalnem področju je sveža riba samoumevno stalnica, pečena, kuhana ali v enolončnici. V notranjosti se postrežejo mesne jedi kot sta kunec ali kozliček, močno začinjena ali marinirana ali pa več vrst mesa v enolončnici, »Pucherocanario«, kuhano z zelenjavo. K temu se vsepovsod postreže »Gofio«, pražena in fino zmleta pšenica ali koruza.Ta zmes mora biti samo še zmešana z vodo, mlekom ali juho. Lahko je slana ali sladka. Majhni otroci jo jedo kot prigrizek med obrokoma. Posebna specialiteta so »Papasarrugadas«, krompir, ki je kuhan z lupino v zelo slani vodi. K temu se lahko je pekoč »Mojo rojo«, rdeča omaka ali blažja »Mojo verde«, zelena omaka. Ljubiteljem sira priporočamo zraven »Queso de Flor« iz Guia še sir iz kravjega mleka v specialnem soku osatovega cveta, ki mu da poseben okus. Nasad vinske trte je na Gran Canarii omejen le še na majhno področje na severu pri kraju Santa Brigida. Tukaj pridelano belo in rdeče vino se prodaja izključno stalnim strankam. Zgolj v restavraciji hotelske šole v kraju Santa Brigida točijo suho belo in krepko redeče vino gostom.

Hrana Gran Canaria


Zabava

Playa de llngles

Največja izbira večerne zabave je na Playi del Ingles, na južni špici otoka, kot tudi v glavnem mestu Las Palmas na severu. Predvsem na Playi del Ingles je velika izbira med neštetimi restavracijami, pubi, gostilnami, klubi in diskotekami. Najbolje je začeti večer v eni od uličnih kavarn ali v majhnem baru. Pred 21. uro je priporočljivo poiskati lokal s hrano in šele po polnoči obiskati prvo diskoteko. Posebej priljubljen med mladimi je klub Bananas, populacija med 25. in 40. letom rada obiščeclubPacha, ljubitelji rocka pa morajo obiskati Harley's.

Playa de lligles

Las Palmas

V glavnem mestu je koncentrirano nočno življenje na četrt Santa Catalina med obalno promenado in parkom Santa Catalina – kot pravijo je tukaj največ lokalov, barov in klubov glede na število prebivalcev, kot v katerem koli drugem španskem mestu.

Preverjamo razpoložljivost. Prosimo počakajte.