ISKANJE

Las Palmas – glavno mesto otoka

Glavno mesto otoka - Las Palmas, ima okrog 400 tisoč prebivalcev in velja za izredno živahno mesto. Je trgovsko središče, eno najpomembnejših španskih pristanišč in zelo ugledno letovišče. V Las Palmasu se je ustavil Kolumb pred prvim potovanjem v Ameriko, v mestu je najti najstarejše stavbe na Kanarskih otokih, tu pa se odvija tudi zaresno kulturno življenje otoka.

Mesto Las Palmas

Le redka mesta se lahko pohvalijo s 2,4 km dolgo plažo s čudovitim zlatim peskom. Mestno plažo Las Canteras z morja varujejo čeri, ki so naravna vulkanska zaščita, tako da je možno varno plavanje in ukvarjanje z raznimi vodnimi športi. Ob plaži se nahaja večina hotelov, celotno območje pa velja za zelo turistično.

Staro mestno jedro, četrt La Vegueta in Triana

Staro mestno jedro se nahaja 6 km proč od mestne plaže Las Canteras. Sestavljata jo dve četrti in sicer La Vegueta in Triana. Večina zgodovinskih znamenitosti se nahaja v četrti La Vegueta, ki obiskovalca očara s kolonialno arhitekturo. Kolonialne stavbe s čudovitimi balkončki ne pustijo ravnodušnega še tako zahtevnega obiskovalca. Triana je nekoliko mlajša četrt, zgradili pa so jo v trenutku, ko je bila La Vegueta že prenatrpana z ljudmi.

Staro mestno jedro

Nakupovalna ulica Calle Mayor de Triana

Nakupovalna ulica ima poseben čar, saj jo obdajajo modernistične in neoklasične stavbe. Na ulici se nahajajo trgovine priznanih blagovnih znamk, kot tudi trgovine srednjega cenovnega razreda. Sprehod po ulici je priporočljiv tudi za popotnike, ki ne marajo nakupovanja, saj je sprehod med stavbami zaradi čudovite arhitekture zelo zanimiv. Na ulici se nahajajo tudi kavarne in bari.

Ulica Calle Mayor de Triana


Polotok La Isleta

Se nahaja na severnem delu mesta Las Palmas. Del polotoka sicer služi, kot vojaško oporišče, slovi pa predvsem po plaži, ki velja za raj med deskarji - Playa del Confital. Plaža sestoji iz skalnih plošč, vse do obale pa segajo morski tokovi, ki so zelo ugodni za deskarje.

Casamuseo de Colon - »Kolumbova hiša«

»Kolumbova hiša« je elegantna stavba iz 15. stoletja in velja za eno najbolje ohranjenih zgodovinskih stavb v mestu. Nekoč je bila rezidenca prvega guvernerja otoka Pedra de Vere. Domnevajo, da je bil Krištof Kolumb v hiši nastanjen med pripravami za prvo potovanje v Ameriko leta 1492. Hiša je zdaj preurejena v muzej, velik del je posvečen Kolumbovim potovanjem in odkritjem v Novem svetu, prikazana pa je tudi starejša zgodovina otoka, kot tudi geologija otoka.V muzeju so razstavljene tudi slike iz madridskega muzeja Prado.

Vstopnina: odrasli 4 €, študentje in upokojenci ter skupine večje od 7 ljudi 2,4 €, otroci do 18 leta starosti imajo vstop prost. Prav tako je vstop v muzej prost prvi vikend (sobota in nedelja) v vsakem mesecu. Obisk začasnih razstav ter dogodkov, ki jih organizirajo je prav tako prost.

Odpiralni čas: Od ponedeljka do sobote med 10.00 in 18.00, v nedeljo in med prazniki med 10.00 in 15.00

Museo Canario

Muzej se ponaša z najpomembnejšo zbirko prvih prebivalcev Kanarskih otokov Gvančevcev. Na ogled so gospodinjski pripomočki, poljedelska orodja, lončevina, pintaderas (zgodnji terakotni pečati) in izrezljane figure. Vidite lahko tudi načrte kanarskih mest iz 16. stoletja, ki jih je narisal Leonardo Torriam, ter makete Gvančevskih vasi s prebivalci. Po dolžini večje sobe so razvrščene lobanje in kupi arktritičnih kosti. Gvanči so bili zelo uspešni pri balzamiranju: mumije, ovite v plasti kože in z ohranjenimi šopi las, nohti, včasih celo drobovjem, so razstavljene v steklenih vitrinah.

Vstopnina: odrasli 4 €, študentje in upokojenci 2,4 €, otroci do 12 leta starosti imajo vstop prost. Prav tako je vstop v muzej prost v ponedeljek in sredo med 17.00 in 20.00.

Odpiralni čas: Od ponedeljka do petka (razen ob praznikih) med 10.00 in 20.00.

Catedrala de Santa Ana

Stolnica stoji na trgu Plaza de Santa Ana nasproti magistrata. Graditi so jo začeli ob koncu 15. stoletja, dokončali pa so jo šele v začetku 20. stoletja. V njej hranijo mnoge dragocenosti, med njimi tudi dela kanarskih umetnikov in rokodelcev, npr. kiparja Joseja Lujana Pereza in zlatarja Joseja Eugenia. Številni drugi primerki nabožne upodabljajoče umetnosti in presenetljivo – francoskega porcelana, so na ogled v muzeju katedrale. Iz strehe katedrale na katero se lahko povzpnete, se razteza čudovit razgled na staro mestno jedro in pristanišče.

Catedrala de Santa Ana


Maspalomas, Playa delIngles in San Agustin

Maspalomas je daleč največje turistično naselje na Kanarskih otokih. Pravzaprav je nastalo s povezavo treh prej ločenih letovišč. Od vzhoda na zahod si sledijo v tem vrstnem redu: San Agustin, Playa del Ingles in Maspalomas (tako jih vidite, če se pripeljete z letališča), od Las Palmasa pa so oddaljeni približno eno uro vožnje z avtomobilom po štiripasovnici, ki poteka vzdolž vzhodne obale.
Od 60. let se to območje nenavadno hitro razvija, saj se lahko pohvali z izjemno sončnim vremenom (domačini pravijo, da tod sije sonce 350 dni na leto) in 6 km dolgo peščeno plažo. Kot ena največjih naravnih znamenitosti pa veljajo sipine Maspalomas, ki obsegajo 500 hektarjev. Gre za mini puščavo, ki je nalašč podobna Sahari. Sipine se na eni strani končajo z modernim golf igriščem, na drugi strani pa jih omejuje čudovita plaža.

Teror

Dobro ohranjeno in privlačno kanarsko mesto Teror zaznamujejo predvsem belo prepleskane hiše in izrezljani leseni balkoni. Povsem upravičeno ga imenujejo »mesto balkonov«. Basilica de NuestraSenora del Pino (»bazilika naše Gospe borov«), ki je posvečena zavetnici otoka, stoji v središču mesta. Ta cerkev je bila zgrajena v 18. stoletju v počastitev dogodka iz leta 1481, ko se je prikazala podoba Marije v vejah bora. Hiša iz 18. stoletja Casa de los Patronos de la Virgen del Pino stoji na istem dvorišču kakor bazilika, v njej pa je danes muzej kanarskega pohištva in izdelkov domače obrti. Teror si je vredno ogledati tudi zaradi pokrajine, ki ga obdaja. Vijugasta gorska cesta, vzdolž katere rastejo evkalipti, vodi okoli vasic nad strmimi soteskami.

Mesto Teror

Preverjamo razpoložljivost. Prosimo počakajte.