ISKANJE

Severna Malta

Severna Malta se ponaša z nenavadno raznolikimi znamenitostmi. Tu najdemo nekatera največja in najglasnejša letovišča na otoku, zlasti v poletni prestolnici zabave, Buggibi. Zaliv Sv. Pavla in letovišče Mellieha sta nekoliko bolj umirjena in zato priljubljena tako med družinami, kot starejšimi obiskovalci. Zlata plaža v zalivu Mellieha velja za najbolj priljubljeno na otoku, a je poleg nje na voljo še kopica drugih.

Če se naveličate sonca, morja in peska, so tu na ogled še večje malteške družinske znamenitosti-od vodnih parkov do filmskih kulis Popajeve vasi. Tu je tudi divja plat Malte: osupljive potke po klifih, izjemna obalna pokrajina in skriti zalivčki, predvsem na zahodni strani hribovja Marfa. Za drugo plat divje Malte obiščite mokrišče Ghadira.

Severna Malta

Bugibba, Qawra in zaliv Sv. Pavla

Velika Bugibba ter njena malce mirnejša soseda Qawra sta dve izmed največjih letovišč na otoku. Buggiba in Qawra se raztezata vdolž zaliva Svetega Pavla, ki se zaključuje z istoimenskim mestom, ki velja za najprivlačnejše letovišče v zalivu. Njegovo miniaturno pristanišče s floto živobarvnih luzujev je namreč še zmeraj nadvse prikupno. Zaliv Svetega Pavla je dobil ime po apostolu Pavlu, ki naj bi na tem kraju doživel brodolom. V spomin temu dogodku na kraju, kjer naj bi se Sv. Pavel rešil na kopno, stoji tudi cerkev.


Mellieha

Večji letoviški kraj Mellieha leži visoko na hribu in ima odličen pogled na morje. Ob vznožju vzpetine je obsežna, zlato rumena peščena plaža, zaradi katere je to eno izmed najbolj priljubljenih družinskih letovišč. Pesek, plitva voda in odlična turistična ponudba, so idealni za starše z majhnimi otroki.

Mellieha


Morski park Mediterraneo in Splash&Fun Park

V morskem parku Mediterraneo imajo vsak dan predstave z delfini, morskimi levi in papigami. Priljubljeni so tudi tjulnji in plazilci, a za večino ni boljšega, kot priložnost za plavanje z delfini (vnaprejšnje rezervacije, samo za starejše od 8 let).

Vstopnina: odrasli 15,90 €, otroci od 4-12 let 9,90 €, otroci do 4 let brezplačno. Plavanje z delfini vas bo stalo skupaj z ogledom ostalih predstav med 99 € in 125 € na osebo.

Odpiralni čas: park je odprt vse dneve v letu z izjemo 25.12. in 1.1. Za točen odpiralni čas se pozanimajte v hotelu ali na INFO točkah.

Splash&Fun park je kompleks z bazenom v obliki lagune, ki ga obkrožajo različni tobogani. V parku se nahaja še dinozavrska igralnica za manjše otroke. Park je odprt od 16. maja pa vse do 11. oktobra. Nudijo možnost celodnevnih in poldnevnih kart.

Vstopnina: Celodnevna odrasli - 22 €; poldnevna odrasli - 15 €, celodnevna otroci od 3-12 let-12 €, poldnevna otroci od 3 – 12 let – 8 €. Otroci do 3 let imajo vstop prost.
Poldnevne karte so veljavne po 15. uri.

Odpiralni čas: od 14. maja do 9. oktobra: 9.00 - 20.00

Javni prevoz: do morskega parka Mediterraneo in Splash&Funparka vozi avtobus številka 225 v smeri Sliema. Vožnja traja cca 20 minut (6 postaj).


Zavarovano mokrišče Ghadira

To zavarovano mokrišče, tik za peščeno plažo v Melliehi so ustanovili kot varno pribežališče za ptice selivke. Redno organizirajo dneve odprtih vrat in družinske dneve, prostovoljci pa ob koncu tedna organizirajo vodene oglede rezervata. Na Malti je ornitološko dogajanje morda bolj kot kjer koli drugje odvisno od ptic selivk, zato je predvsem od letnega časa odvisno, katere ptice boste videli.

Mokrišče Ghadira


Popajeva vas, zaliv Anchor (priporočamo za družine)

Zaliv Anchor (sidro) so poimenovali po kopici sider iz rimskih časov, ki jih je nekoč naplavilo. Od leta 1980 je znan po kulisah za hollywoodski film o Popaju. V prijetni vasici (rojstni kraj mornanjaPopaja) sedaj potekajo animacije risanih in filmskih junakov, razne aktivnosti vezane na določene praznike, letne čase.

Popajeva vas

Odpiralni čas: vsak dan, pozimi od 9.30 – 16.30, spomladi in jeseni od 9.30 - 17.30 in poleti 9.30 -19.00.

Javni prevoz do Popajeve vasi iz Buggibe ali Qawre prispete z avtobusom številka 221 (postaja Imhasel), ki vozi v smeri Cirewwa (23 postaj), kjer izstopite in se sprehodite do Triq Tal – Prajjet, Il-Mellieħa. Najbolje je združiti kopanje na plaži Mellieha in obisk Popajeve vasi.


Jugovzhodna Malta

Svetišče Hypogeum

To je edino prazgodovinsko svetišče, ki se nahaja pod zemljo. Upodobljeno je tudi na znamkah za 2 in 5 centov, ki jih je malteško otočje izdalo leta 1980, s čimer je obeležilo uvrstitev svetišča na UNESCOv seznam svetovne dediščine. Med leti 1992 in 1996 je bilo zaradi vzdrževanja svetišče zaprto za obiskovalce, od ponovnega odprtja pa je le po 80 ljudem na dan dovoljen vstop, tako da je priporočljivo, da rezervacijo opravite vnaprej. Ta znamenitost je povezana z mnogimi zgodbami o nadnaravnih pojavih, med katerimi je tudi veliko zgodb o duhovih.

Svetišče Hypogeum

Vstopnina: 30 € odrasli, 15 € študenti in upokojenci, 12 € otroci (med 6. In 11. letom)

Odpiralni čas: vsak dan med 9.00 in 16.00. Omogočenih je le 8 ogledov dnevno. Vstopnico za ogled ob 12.00 in ob 16.00 (»last minute« vstopnice) je možno kupiti le dan prej v Nacionalnem muzeju (NationalMuseumof Fine Arts) ter v arheološkem muzeju na Gozu.Svetišč bo med avgustom 2015 in aprilom 2016 zaprto za javnost zaradi obnovitvenih del.

Javni prevoz do Hypogeuma voziavtobus številka X3 v smeri L-Ajruport. Izstopite na 17. postaji. Vožnja traja c.c.a. 1 uro in 28 minut. Ko izstopite pa se sprehodite do Paola, saj ste od lokacije oddaljeni še dobrih 16 minutk hoje.


Malta Falconry Centre

Gre za prvi center ptic ujed na otoku, kjer boste lahko pobližje spoznali različne vrste sokolov, orlov, sov ter ostalih ptic ujed. V centru skrbijo za ranjene živali, jih preučujejo ter jim tudi nudijo idealne pogoje za razvoj. Vsak dan sta na sporedu tudi ena ali dve predstavi, kjer boste lahko videli prelete ptic.

Falconry centre

Vstopnina: 8 € odrasli, 4 € otroci

Odpiralni čas: med oktobrom in junijem od torka do nedelje 9.00 - 15.00., med julijem in septembrom 9.00 – 12.30. Predstava v zimskem odpiralnem času ob 11.00 in 14.00, poleti le ob 11.00.

Javni prevoz: iz Bugibbe do centra nidirektne avtobusne povezave. Najprej je potrebno na avtobus številka 42 (vstopna postaja Imhasel, avtobus v smeri proti Valletta, 33 postaj). Na postaji Diego je potrebno prestopiti na avtobus št. 62, smer Is-Siġġiewi. Nato izstopite na 20. postaji. Vožnja traja c.c.a. 1 uro in 30 minut.


Marsaxlokk

Tradicionalna ribiška vasica, ki se nahaja na vzhodu otoka. Tukaj je ob nedeljah velika ribja tržnica, vasica pa je znana tudi po čolničkih »Luzzo«. Vsi ljubitelji morske hrane boste tukaj našli veliko dobrih, ribjih restavracij in tavern, v bližini centra pa se nahaja tudi eden izmed najlepših naravnih plavalnih bazenov na Malti – bazen Sv. Petra

Marsaxlokk

Javni prevoz: iz Bugibbe do vasi nidirektne avtobusne povezave. Najprej je potrebno na avtobus številka 42 (vstopna postaja Imhasel, avtobus v smeri proti Valletta, 35 postaj). Na postaji Blata L-Bajda 4 je potrebno prestopiti na avtobus št. 81, smer Marsaxlokk. Vožnja traja c.c.a. 1 uro in 30 minut.

Preverjamo razpoložljivost. Prosimo počakajte.