ISKANJE

Republika Malta (malteško: Repubblika ta' Malta) je majhna in gosto naseljena otoška država v južni Evropi, v osrednjem Sredozemskem morju. Malta je otočje dvajsetih otokov in čeri, ki ležijo 93 km južno od Sicilije (Italija) in 288 km severno od Libije v severni Afriki. Stalno naseljena sta samo otoka Malta in Gozo (Għawdex). Otok Comino (Kemmuna) je naseljen samo občasno. Malta ima okrog 400.000 prebivalcev in dva uradna jezika: malteščino in angleščino. Glavno mesto republike ja Valletta na otoku Malta.

Malta je zelo samosvoj otok, oziroma sklop otokov. Zaradi svoje strateške lege so si ga skozi celotno zgodovino podajale velike sile, katerih pečati so še vedno močno vidni ravno v nenavadni raznovrstnosti. Med drugim so otok obvladovali Feničani, Kartažani, Rimljani, Bizantinci, Arabci, Normani, malteški vitezi, Napoleon in Angleži, dokler niso leta 1964 postali neodvisna država. Zmes, ki nastane iz takšne kombinacije, je arabski jezik z romanskim in angleškim vplivom, pisan v latinici, prebivalstvo pa je 98-odstotno katoliško, o čemer priča tudi nešteto cerkva, sezidanih po otokih. Stoletna angleška vladavina pa se kaže predvsem v vožnji po levi strani cestišča, turisti, ki prihajajo iz predvsem severne Evrope ter navsezadnje tudi v priključitvi k EU-ju.

Karta Malte


Splošne informacije

  • Št. prebivalcev: 423.282
  • Št. prebivalcev: 423.282
  • Valuta: evro (€)
  • Državna klicna številka: +356
  • Časovni pas: UTC + 1
  • Električna napetost: Napetost je 230 V. Za tri palične vtičnice je potreben adapter (BS1363). Mnogi hoteli ga nudijo brez plačila, mogoče pa ga je kupiti tudi v vseh večjih trgovinah z elektrotehniko in na letališčih. Na Malti ga boste našli tudi v vseh trafikah za okvirno ceno 5 €.
  • Klima: v zimskih mesecih se temperature gibljejo od 9 do 16 °C, v poletnih pa od 19 do 31 °C.
  • Festivali: Malta internationalfirework festival (16., 23. in 30.4.2016), NotteBianca (oktober)


Comino

Comino je zelo majhen, a rajski otok z vsega štirimi ali petimi stalnimi prebivalci. Ime je dobil po kuminu, ki so ga sem prinesli Rimljani, njegov ostri vonj, pomešan s timijanom ali drugimi aromatičnimi rastlinami, pa je še danes nenehno v zraku. Otok lahko obhodite v vsega nekaj urah in ob tem občudujete mogočne pečine in skalne zalivčke, kamor drugi obiskovalci tudi na vrhuncu poletja le redko zaidejo. Najbolj znana naravna znamenitost Comina je bleščeča Modra laguna.


Gozo

Gozo je manjši, bolj zelen in mirnejši od svoje večje sestre Malte. V njegovem osrčju je Citadela, miniaturno glavno mesto miniaturnega otoka. Iz obzidane prestolnice se raztezajo lepi razgledi čez planjave in naprej na morje. Bližje svetišče Ggantija je verjetno eden najstarejših prostostoječih spomenikov na svetu; zastrmite se v te monumentalne ruševine in se zamislite nad izjemno kulturo, ki jih je ustvarila. Obala na Gozu je osupljiva, zlasti pri Dwejri in klifih Ta Cenc. Ves otok je raj za pohodnike. Ima samo eno peščeno plažo, in sicer rjavkasti polmesec v zalivu Ramla, vendar nešteto večjih in manjših zalivov, ki ponujajo dobre možnosti za namakanje.


Kako po malti?

Kako od letališča do hotela?

Avtobus, ki odlaga pri posameznih hotelih (Shuttle)

V primeru, da ste shuttle prevoz že rezervirali skupaj z osnovnim aranžmajem, vam bomo skupaj s potovalnimi dokumenti podali tudi informacije o prevozniku, ki vas bo pripeljal do hotela. V nasprotnem primeru, si lahko shuttle prevoz rezervirate tudi na letališču, kjer boste našli več ponudnikov.

Z javnim avtobusnim prevozom

Iz letališča na Malti do kraja Buggibe vozi avtobus številka X3. Vožnja traja c.c.a. 1 uro in 15 minut. Možen je tudi odhod z avtobusom X1 s prestopom v Salini (avtobus številka 12).

Javni prevoz – avtobus

Eden najbolj prepoznavnih znakov Malte so zagotovo značilni stari rumeni avtobusi. Leta 2011 je sicer avtobusno omrežje doživelo korenite spremembe, ko so stare avtobuse zamenjali novi, s sicer še zmeraj značilno rumeno barvo. Prav tako je od leta 2011 na voljo veliko novih povezav in postaj. Na Malti je tudi po zaslugi prenovljenega avtobusnega sistema možno priti do vseh turistično zanimivih točk otoka.
Avtobusni prevoz na Malti je ugoden, cena 7 dnevne neomejene avtobusne vozovnice za odrasle znaša 21 €, oz. za otroke do 10. leta starosti 15 €. Vozovnico lahko kupite v vseh kioskih in avtomatih ali pa kar pri šoferju avtobusa. V ceni tedenske vozovnice so tudi vsi nočni avtobusi. Cena vozovnice, ki jo kupite na avtobusu znaša poleti (od sredine junija do sredine oktobra) 2 €, pozimi 1.5 €, cena nočnega avtobusa pa znaša 3 €. Na voljo je še vozovnica z 12 posameznimi vožnjami po ceni 15 €. Če želite s to vozovnico potovati z nočnim avtobusom, vam v tem primeru za eno vožnjo odštejejo 2 vožnji.

Avtobus


Malteška hrana

Malteški kruh

Maltežani so upravičeno ponosni na svoj odlični kruh. V večini krajev je vsaj ena pekarna, kjer lahko dobite okusne hobz (mehki hlebčki) ali ftira (kot italijanska ciabatta, a z luknjo na sredini)

Pastizzi in Qassatat

Pastizzi – najljubši malteški prigrizek – je okusen žepek v obliki romba, polnjen z rikoto ali grahovo mešanico. Stojnice s pastici najdemo povsod in praktično v vsakem starinskem lokalu vam bodo ponudili njihovo domačo različico. Qassatat je podoben kot pastizzi, le da je okrogel in iz bolj rahlega testa.

Hrana Malte


Juhe

Malteška kuhinja se lahko pohvali s kopico okusnih juh, vključno z minestro (mineštro, zelenjavno juho) in tradicionalno soppa tal-armla (»vdovina juha«). Ime je najbrž dobila po preprostih sestavinah, kot so krompir, bučke in druga zelenjava ter kos rikote ali mladega sira gejniet.

Zajec (fenek)

Fenek ali zajec je najbolj priljubljeno meso na Malti, posebej ob festas in drugih posebnih dogodkih. Pripravljajo ga na nešteto načinov, najpogostejši pa so zajčje enolončnice z vinom in zelenjavo, ocvrt zajec s česnom in zelenjavo ali preprosti špageti z zajčjo omako.

Sladica Qubbajtom

Sladica z nadevom iz mandeljnov in medu. Domačini ga običajno jedo ob praznikih in posebnih priložnostih. Menda naj bi izviral iz časov arabske okupacije otoka.


Nočno življenje

Prestolnica nočnega življenja na Malti je Sv. Julij (St Julian's), vendar je v poletnih mesecih pestro tudi v Bugibbi. V obeh mestih je veliko barov in diskotek. Najbolj priljubljeni bari in diskoteke v kraju Sv. Julij: ShadowLounge, Level 22, Barcelona Lounge.

Javni prevoz: do Sv. Julija (St Julian's) vozi avtobus številka 12 (postaja Buggibabay 2, smer Valletta). Vožnja traja c.c.a. 30 minut.

Preverjamo razpoložljivost. Prosimo počakajte.