ISKANJE

Veličastno mesto iz zlatega kamna, objema ozek rt, ki ga na obeh straneh obdajata dve prekrasni pristanišči. To utrjeno mesto, ki so ga zgradili vitezi po velikem obleganju leta 1565 in poimenovali po zmagovitem velikem mojstru Jeanu Parisotu de la Valletti, leži znotraj mogočnega obroča nepredušnega obzidja in trdnjav. Znotraj zidov se renesančne ulice razpredajo v elegantno omrežje. Srce Vallette je široka Republiška cesta ali Triq Ir – Republika. Vzdolž nje stojijo palače, osrednje mesto pa zavzema prekrasna sostolnica sv. Janeza.

Od tod se stranske ulice, obdane s starimi palačami, strmo spuščajo proti pristaniščema. Svoj davek v miniaturni prestolnici so pobrali zob časa, zanemarjanje in 2. svetovna vojna. Kljub temu tlakovane ulice še vedno izjemno prijetno spominjajo na čas malteških vitezov. Dremavo mesto, ki še vedno sanja o preteklosti, se ob mraku umiri.

Valleta

Javni prevoz: do Vallete vozi avtobus številka 42 (iz postaje Imhasel, smer Valleta, 40 postaj). Vožnja traja c.c.a.40minut. Da pridete do centra mesta pa boste potrebovali še dodatnih 10 minut hoje.


Palača velikega mojstra

To lično palačo so zgradili med letoma 1573 in 1578 pod vodstvom znanega malteškega arhitekta GerolamaCassarja, ki se je podpisal tudi pod sostolnico sv. Janeza. Danes sta tukaj predsednikov urad in sedež malteškega parlamenta, pred tem pa je bila to dvesto let rezidenca velikega mojstra, poveljnika reda vitezov sv. Janeza. V palači je veliki mojster sprejemal tuje odposlance in pomembne goste. Državniški apartmaji so temu primerno polni spominkov, ki govorijo o izjemnem bogastvu in vplivu omenjenega reda. V palači je tudi orožarna z izjemo zbirko orožja in oklepov iz viteških časov. Red ima že od leta 1834 uradni sedež v Rimu.

Palača velikega mojstra

Red vitezov sv. Janeza ima korenine v 9. stoletju, katerih prvotna naloga je bila skrb za bolne trgovce in romarje. V 11. stoletju, ko so zahodnoevropski Kristjani osvojili Jeruzalem je bratovščina sv. Janeza postala vojaški red. Poglavitna naloga vojaškega reda je bila obramba Svete dežele pred napadalci. Po tem, ko so konec 12. stoletja muslimani spet zajeli Jeruzalem se je red umaknil na Ciper kasneje na Rodos in na koncu pristal na Malti. Leta 1789 jih je Napoleon pregnal iz Malte in tako imajo od leta 1834 sedež v Rimu. Vitezi so se v zgodovino zapisali predvsem po uspešni ubranitvi pred osmanskimi Turki (leta 1565), ki so s 40 tisoči možmi napadli Malto, vendar je uspelo 700 vitezov in 8 tisoč vojakov v bojih, ki so trajali 3 mesece naposled ubraniti Malto.

Vstopnina 12 € odrasli, 8 € študenti in upokojenci, 8 € otroci (vstop v palačo in orožarno)

Odpiralni čas: palača je odprta od ponedeljka do nedelje do 10.00 – 16.00 ure. Palača je zaprta za predbožični in božični večer in 31., ter 1. januarja in tudi ob zasedanju parlamenta. Orožarna je odprta vsak dan med 9.00 in 17.00.


Sostolnica sv. Janeza

Sostolnica sv. Janeza, ki jo ne zasnoval GerolamoCassar in so jo posvetili leta 1578, se dviga nad Valleto kot orjaška utrdba, toda, ko prestopite njen prag, stroga zunanjost zamenja bleščeča notranjost. Marmornata tla so prekrita z bogato okrašenimi nagrobniki, v vse stene so skrbno vklesane rože in girlande, obokani strop pa je čudovito poslikan s fresmakiMattiePretija. Med dragocenosti katedrale spadajo še izjemna Caravaggieva slika sv. Janeza Krstnika in več edinstvenih tapiserij z Rubensovimi in Poussinovimi motivi. Po letu 1820 si status katedrale deli s katedrao sv. Pavla v Mdini.

Marmornati nagrobniki

Cerkvena tla so kot morje bleščeče pisanih marmornatih nagrobnikov, pod katerimi je pokopano 400 vitezov. Vsak nagrobnik krasi grb aristokrata, ki pod njim počiva, poleg tega pa še simboli, ki obiskovalce opominjajo na neizbežnost smrti.

Oratorij

V oratoriju je Caravaggieva mojstrovina in najbolj znana malteška umetnina, Obglavljenje Janeza Krstnika (1608).

Vstopnina: 10 € odrasli, 7,5 € upokojenci in študenti (vstopnina vključuje tudi zvočno vodenje)

Odpiralni čas:palača je odprta od ponedeljka do petka do 9.30 – 16.30, v soboto med 9.30 in 12.30. Zaprta ob nedeljah in praznikih.


Mdina in Rabat

Mdina je najočarljivejše mesto na Malti. S sosednjim Rabatom sta nekoč tvorila enotno naselje, a so Arabci Mdino obzidali in jo spremenili v utrjeno mesto. Ujeta je v svoje nepredušno obzidje, v njenih elegantnih palačah pa še vedno živijo malteške družine. V Mdini se je čas ustavil, medtem ko se je Rabat, ki se razteza za starim obzidjem, razvil v bolj vsakdanje mesto. Kljub temu se lahko pohvali z nekaterimi pomembnimi krščanskimi znamenitostmi, od jame, kjer naj bi živel sv. Pavel, do zgodnjih krščanskih katakomb in očarljivih srednjeveških fresk.
Mdina ponuja številne avdio-vizualne predstave med katerimi je morda najboljša MdinaExperience. Omogoča hiter vpogled v zgodovino mesta.


Čudovita mdinska ulica

Glavna mdinska ulica je obdana z najstarejšimi in najlepšimi mestnimi palačami. V marsikateri še danes živijo plemiške družine. Najimenitnejša je PalazzoFalson (normanska hiša), ki deloma izvira iz 13. stoletja in je preurejena v krasen muzej.

Mdinska ulica


Cerkev in votlina sv. Pavla

V Rabatu najdemo votlino, ki jo varuje cerkev v kateri naj bi na Malti živel sv. Pavel. Sedaj je to zelo priljubljen romarski kraj, v cerkvi pa se nahaja kipec Marije, ki naj bi imel čudežno moč.

Javni prevoz: do Mdine in Rabata vozi avtobus številka x3 (iz postaje Kennedy, smer Ajruport, 7 postaj). Vožnja traja c.c.a. 25 minut.


Dwejra, otok Gozo

Zahodna konica Goza je očarljiva v svoji neukročenosti, z divjimi, od valov prebičanimi pečinami, spektakularnimi kamnitimi tvorbami in vetrovnimi rti. Ta del obale se imenuje Dwejra in je znan po zanimivih naravnih tvorbah, kot sta Gobja skala in Azurno okno, ki je morda najpogosteje fotografirana znamenitost na Gozu. Med ljubitelji potapljanja in šnorkljanja velja to območje za eno najlepših v Sredozemlju. V pečine so vklesane sprehajalne poti, od koder se odpirajo panoramski razgledi. Poleti je morje mirno in modro, pozimi pa se veliki valovi divje zaganjajo v pečine. Če imate možnost obiščite Dwejro tudi zvečer, saj je ob sončnem zahodu nepozabna.

Javni prevoz: Iz Buggibe vozi avtobus številka 42. (smer Iċ-Ċirkewwa, 31 postaj), vožnja traja c.c.a 40 minut. Izstopite na zadnji postaji, kjer vozijo trajekti na Gozo. Iz kraja IlCikrewwa vozi trajekt vsakih 45 minut na otok Gozo (Mgarr). Vožnja traja 30 minut.

Cene trajekta: odrasli: 4,65 €, otroci 3-12 let 1,15 €, otroci mlajši od 3 let brezplačno. Avto z voznikom 15,70 €, motorno kolo z voznikom 8,15 €.

Izlet z ladjo: Na otok Gozo in ogled divje Dwejre se lahko odpravite tudi z ladjo. Izlete ponujajo različni lokalni ponudniki. Izlet vas bo stal c.c.a. 25 € na osebo. Lahko združite tudi izlet z otokom Comino in modro laguno

Dwerja


Naravne znamenitosti Dwerje

Dwejrski zaliv

Prostran zaliv je najboljši kraj za kopanje, saj nizke pečine omogočajo lahek dostop do vode. Je tudi priljubljeno sidrišče za plovila.


Dwejrski rt in Azurno okno

Ta mogočni rt predstavlja najzahodnejšo točko divje obale Goza. Prebada ga Azurno okno. Drzni obiskovalci gredo čisto do konca, od koder je krasen razgled. Azurno okno je ogromno naravno okno, visoko skoraj 100 m in je verjetno najspektakularnejša naravna znamenitost na malteškem otočju.

Dwejrski rt


Modra luknja

Modra luknja je še ena izjemna znamenitost nedaleč od Azurnega okna. To je približno 10 metrov širok in 25 metrov dolg »dimnik«, ki po podvodnem oboku povezuje odprto morje z Notranjim morjem. Zelo je priljubljen med potapljači.


Gobja skala

Nenavadna čokata skala v Dwejrskem zalivu je dobila ime po redki parazitski rastlini, malteški gobi, ki tu še vedno raste. Vitezi so »gobe« zelo cenili in vsakemu, ki so ga zasačili pri kraji, so grozila tri leta kazni na galeji. Dostop na skalo je še danes prepovedan.

Gobja skala

Preverjamo razpoložljivost. Prosimo počakajte.